Potrivit unui studiu realizat de Interactive Advertising Bureau (IAB), mai mult de 80% din campaniile publicitare de pe internet implica colectarea informatiilor din activitatile noastre online, pentru a detecta interesele fiecaruia.
Dar, asa cum firmele de publicitate iubesc foarte mult urmarirea online, sustinatorii confidentialitatii o urasc in aceeasi masura.
Cei care sunt de partea confidentialitatii sustin ca detectarea online a comportamentului utilizatorului compromite drepturile cetatenilor si pare mai mult un fel de Big Brother in ceea ce priveste confortul fiecaruia.
Poate ca pe site-urile din Romania nu s-a ajuns inca la situatia de a fi “insotiti” permanent de un ad publicitar personalizat pe orice pagina am naviga, insa stiind ca spatiul virtual nu este suficient exploatat, probabil ca in curand lucrurile vor merge in aceeasi directie.
Pana atunci, cati dintre noi am fi deranjati de o reclama personalizata insistenta? Probabil ca abia am sesiza o problema… si totusi expertii de ambele parti spun ca utilizatorii nu sunt constienti de detectarea online.
Intrebati daca stiu de faptul ca advertiserii le determina comportamentul bazandu-se pe istoria site-urilor prioritare pe care ei le-au vizitat, doar 51% dintre participantii la studiu au remarcat ca astfel de lucruri sunt tot mai dese.
Ignorarea efectelor urmaririi online ii face pe oameni sa creada ca pe web sunt in anonimat si, de asemenea, devin incapabili sa se protejeze de nedorita urmarire. “Oamenii tasteaza cele mai intime lucruri pe motoarele de cautare si pe alte site-uri tocmai pentru ca ei cred ca sunt anonimi…si de fapt, nu suntem anonimi, aceste site-uri ne urmaresc”, spune reprezentantul IAB.
“Daca informatiile sunt acolo, este ceva potential ce ar putea fi obtinut de autoritatile guvernamentale de executare a legii fara ca tu sa stii despre aceasta. […] Ar putea fi folosite in procesele civile. Problema este ca oamenii nu sunt constienti de urmele pe care le lasa atunci cand realizeaza aceste lucruri de rutina (pe internet n.n.)”.
Solutia pe care au gasit-o producatorii de publicitate online pentru a opri urmarirea persoanelor care nu vor aceasta este introducerea unui program de auto-reglementare care sa permita utilizatorilor sa se retraga din a mai fi urmariti de membrii organizatiilor de publicitate prin includerea unui “Advertising Option Icon”. Agentia de publicitate va colecta oricum informatia despre utilizator, dar nu va dispune de aceasta atunci cand va alege ce ads sa afiseze. Cu alte cuvinte tot nu scapam complet de abuzul reclamelor.
Asadar, daca oamenii nu sunt constienti de aceasta si agentiile de publicitate in continuare colecteaza informatii, aceasta solutie nu este satisfacatoare. Consumatorii trebuie sa stie ca acest proces se petrece, sa fie constienti cel putin intr-o oarecare masura cum se intampla si cine il conduce.
Bine era de stiut ca asta fac:-|
WOW nu vreau sa ma gandesc la chestia asta:)))
Daca m-am gandit?! M-a urmarit un hacker psihopat 4 ani si inca o mai face!E peste tot: in calculatoare, in telefoane, urmareste victimele, le cunoaste comportamentul…inginer social..ce mai..un psihopat. Citesc cat de des pot stirile despre hackerii romani arestati si ma rog sa-l prinda cineva odata!