Tehnologia reușește în fiecare an să ne arate cum putem să ne depășim propriile așteptări în materie de inovativitate.
Periodic apar produse ce creează o necesitate artificială de a depinde de acestea. Acest lucru se întâmplă într-o eră a consumerismului unde orice lucru nou nu poate fi folosit pentru prea mult timp, orice inovație fiind periodic înlocuită de alta. Totuși, gustul pentru tehnologie îmbinat cu spectacolul creat de spiritul uman a adus pe scenele din România un public dedicat acestui proces complex.
În ultimii ani, sunetul, proiecțiile și luminile au început să fie principalele elemente ce dau savoare unei piese. Nu numai că acest lucru a creat din partea publicului o nevoie continuă de a se ridica la un anumit standard regizoral, dar a adus și o schimbare de percepție între clasicul teatru și cel actual.
Festivalul Național de Teatru desfășurat în perioada 21-30 octombrie 2016, produs de UNITER, ArCuB si Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București, a avut pe scena TNB-ului un impresionat număr de proiecții.
Îmbinarea tehnologiei cu scenele istorice a condus publicul în reprezentări ale timpului ce purtau semnăturile lui Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Gigi Căciuleanu, Răzvan Maziliu sau Silviu Purcărete. Aceștia sunt doar câțiva dintre cei ce au reușit să îmbine sunetul și imaginea într-un joc plăcut privirii.
Pentru a înțelege mai bine importanța unui echilibru între actul teatral și utilizarea tehnologiei putem să luăm exemplul piesei ,,Cafeneaua” sub regia lui Silviu Purcărete. Întreaga echipă tehnică a reușit să redea trecerea timpului cu o serie de proiecții pe panouri așezate în lateralele scenei, ilustrând clădiri umbrite de soare în funcție de poziția acestuia. Utilizarea proiecțiilor a ajutat publicul să înțeleagă mesajul sub o formă mult mai simplă și mai captivantă decât orice alt mecanism. Imaginea digitală împreună cu sunetul au avut rolul de a reda cât mai fidel starea necesară pentru a înțelege fiecare act în parte.
Așadar, îmbinarea unor elemente ce promit o stabilitate definitorie oricărui spectacol – tehnologia și imaginația, devin din ce în ce mai prezente pe marile scene ale teatrului românesc.
Sursă fotografie copertă: https://www.facebook.com/grand.adriana?fref=ts
Sursă fotografie articol: Marinescu Maria-Gabriela