Tehnologia intră în viețile noastre din ce în ce mai mult, însă deseori nu știm dacă ne face bine sau rău. Ce trebuie să facem pentru a avea parte de cele mai bune instrumente tech pentru copii?
Dacă pentru cele mai multe sectoare aparaturile cu tehnologia cea mai avansată sunt absolut necesare pentru a face față cererilor clienților, acum și dezvoltarea celor mici se poate face cu ajutorul tehnologiei.
Ce putem face pentru a nu îi face pe cei mici dependenți de tehnologie?
Primele sfaturi din partea specialiștilor este faptul că trebuie să știm ce le dăm copiilor noștri: de la jocurile de pe telefon până la aplicațiile pe care le folosesc.
Pentru cei mici este mult mai ușor, de cele mai multe ori, să le putem un video de pe youtube sau un joc tip arcade pentru a îi ține ocupați, însă acest lucru poate duce la dependență.
Ce efecte negative poate aduce tehnologia? Lipsa capacităților de comunicare, de socializare și de analiză. Atunci când tehnologia face totul pentru tine nu mai este necesar să mai faci altceva și tu. Acest lucru se întâmplă cel mai des la cei care au acest model de lucru încă de la primele luni de viață.
Pe lângă o selectare riguroasă a jocurilor și a aplicațiilor folosite, mai este recomandat să existe un program de dezvoltare a copilului. Aceste elemente sunt unele nu sunt greu de îndeplinit:
- Socializarea cu alți copii la grupul de joacă
- Comunicarea cu părinții, rudele și prietenii din jur
- Dezvoltarea abilităților artistice
- Participarea la diferite evenimente culturale și/sau educaționale
Recomandările nu se opresc aici, ci pot fi personalizate în funcție de fiecare copil, pliabil pe nevoile și înclinațiile fiecăruia.
Totodată, subliniem importanța tehnologiei în segmentul didactic, lucru pe care nu trebuie să îl dăm la o parte în teama de a nu a dezvolta cei mici diferite vicii.
Folosirea video-urilor, schemelor de pe tablele digitale, utilizarea prezentărilor de tip powerpoint sau alte materiale vizuale, aduc în sălile de clasă educația secolului al XXI-lea. Acest lucru subliniază evoluția informației, ce nu mai se află la nivel de cuvânt tipărit, ci și audio-video.
Prin urmare, un echilibru al fiecărui element din viețile copiilor noștri pot duce la o dezvoltare armonioasă a acestuia.