Vom discuta azi despre gadgeturi si sport. Nu mai are rost sa subliniem cat de importanta este miscarea fizica pentru sanatatea noastra, indiferent de varsta.
Vorbeam deunazi cu un medic specializat in recuperare medicala, care imi spunea ca persoanele care au facut sau fac sport se refac mult mai repede decat cele sedentare dupa un accident, indiferent daca este vorba de un accident vascular, cerebral sau pur si simplu de masina. Nu e niciodata prea tarziu sa incepeti sa faceti miscare. Stati mai intai de vorba cu un doctor care va poate examina si recomanda cat de intens poate fi efortul fizic si treceti la treaba. Incepeti incet, progresiv, nu e nevoie de performanta, ci doar de prelungirea vietii active.
Cred ca e foarte important ca macar noi sa avem grija de sanatatea noastra mai ales ca unii producatori de tehnologie nu sunt foarte preocupati de acest lucru.
Inainte de a incepe, pentru ca tot am pus pe tapet sanatatea dumneavoastra, as vrea sa va fac cunoscute rezultatele unui studiu din Marea Britanie cu privire la telefoanele mobile. Dupa analizarea componentelor a 36 de telefoane mobile, s-a descoperit ca acestea au in structura substanţe precum brom, plumb, cositor şi crom. Potrivit specialistilor pe primul loc şi cel mai puţin toxic telefon mobil a fost desemnat Motorola Citrus, urmat de iPhone 4S, LG Remarq şi Samsung Captivate. iPhone 5 a fost plasat pe locul al cincilea, mai bine decat principalul sau contracandidat Samsung Galaxy S III, care a ocupat locul al noualea. Tot pe poziţia a cincea a fost plasat Samsung Evergreen. La acelaşi nivel de toxicitate cu Samsung Galaxy S III se afla iPhone 4 şi Samsung Reclaim. Din primele cinci telefoane toxice mai fac parte şi Palm m 125, Motorola MOTO W 233 Renew, Nokia N95, Blackberry Storm 9530 şi Palm Treo 750. Samsung Galaxy 4 nu este inclus in nici un top deocamdata pentru ca abia a fost lansat saptamana trecuta.
Pentru ca am amintit de Samsung, trebuie sa va spun ca producatorul coreean a fost implicat de curand intr-un mic scandal mediatic. Recent presedintele uneia din diviziile IT ale Samsung a declarat ca Windows 8, cel mai recent sistem de operare lansat de Microsoft, nu este cu nimic mai bun decat precedentul Windows Vista. E adevarat ca Windows 8 nu a contribuit cu nimic la incercarea disperata de a salva vanzarile de PC-uri care scad dramatic in comparatie cu tabletele si telefoanele mobile. De fapt, Samsung nu a facut decat sa se alature corului de nemultumiri initiat de Asus, Acer si Fujitsu.
Gadgeturile care ar putea sa ne tenteze
O sa incerc sa ii ispitesc pe cititorii nostri sa faca sport, chiar daca unele din tehnologiile pe care vi le voi prezenta nu ne sunt inca accesibile. Si pentru aceasta voi incepe cu un mijloc de locomotie.
Ce-ati zice de o bicicleta cu doua roti motrice? Ei bine, japonezii de la firma Arte s-a gandit sa puna la treaba si roata mai lenesa din fata. Bicicletele Tretta dispun nu de unul, ci de trei lanturi care pun in miscare ambele roti, generand astfel o tractiune mult mai eficienta. Costa echivalentul a 400 de dolari*, dar din pacate este disponibil doar in Japonia deocamdata.
Iata o idee pe care multi o vor aprecia. Dupa cum se stie portul castii pe bicicleta este obligatoriu in doar 2 tari din lume, Australia si Noua Zeelanda. Celelalte tari, inclusiv unele cu puternice traditii in ciclismul de masa, cum ar fi China, Olanda, Franta sau Danemarca nu au aceasta lege, care de aftfel a determinat multi australieni sa renunte la mersul pe bicicleta acum 20 ani cand s-a introdus respectiva regula. Tot ce putem spune este ca intr-adevar, casca te protejeaza, iti poate salva viata, dar… e incomoda si nu arata prea bine. Asa ca mai multi ingineri de la Universitatea suedeza Lund au conceput o casca ceva mai neobisnuita. La prima vedere arata ca o esarfa eleganta rasucita in jurul gatului. In momentul in care ai un accident si cazi, esarfa se umfla ca un airbag cuprinzand capul si ferindu-l de lovituri. Cum functioneaza? Simplu, dispune de un accelerometru, similar cu cel existent in telefoanele dumneavoastra mobile si care stie sa intoarca afisajul ecranului in functie de inclinatie. Singura problema? Costa 600 de dolari*!
Am si ceva mai ieftin, dar nu foarte ieftin. Vi s-a intamplat vreodata sa mergeti pe bicicleta si sa va alunece ochelarii de soare de la ochi? Sau sa mergeti cu bicicleta pe o vreme noroasa si dintr-o data sa iasa soarele din nori, obligandu-va sa va opriti si sa va puneti ochelarii de soare? Iata ca cineva s-a gandit si la aceasta si a inventat casca de bicicleta cu ochelari de soare incorporati si retractabili. Nu cad niciodata, se pot da la o parte cand nu mai aveti nevoie de ei si asa mai departe. Suna bine, dar pare cam piperat pentru o casca de bicicleta. 179 de dolari*. Si tot cam in aceeasi zona de pret, mai am o idee. Pentru multi unul din cele mai neplacute aspecte ale ciclismului, in special pe teren accidentat, sunt zdruncinaturile pe care sunt nevoiti sa le resimta. Desi exista o multitudine de amortizoare de bicicleta, inclusiv sei cu arcuri, tot nu e suficient pentru a transforma o aventura pe munte intr-o plimbare la sosea. Dar, cineva s-a gandit si la noi si a inventat o sa de bicicleta mobila, care se ridica si coboara automat in functie de socurile la care este supusa.
Ce ne facem daca nu mergem cu bicicleta, dar vrem totusi sa facem sport?
Putem sa ne apucam de box si de… spalat rufe! O firma americana s-a gandit sa combine sacul de box cu sacul de rufe murdare. Ce-a iesit arata ca un sac de box adevarat, poate fi folosit cu succes pentru antrenamente, dar este umplut cu propriile dumneavoastra rufe purtate. E destul de mare ca sa incapa in el hainele purtate de intreaga familie pentru cateva zile si destul de solid ca sa suporte o bataie buna. Poate fi agatat oriunde si la nevoie puteti sa aruncati si prosopul. Dar nu in ring ci in sac. Sacul costa 35 de dolari* si se poate comanda pe Internet.
Si ca sa ramanem in domeniul accesoriilor cu dubla folosinta, o sa va mai spun ca doi designeri din China au realizat o saltea gonflabila pe care puteti dormi sau face plaja si care prin intermediul unui sistem de corzi cu care aceasta este legata se transforma intr-o adevarata barca gonflabila din cateva miscari. Proiectul nu este inca disponibil in magazine, dar a castigat anul acesta premiul Red Dot pentru design.
Banda de alergat in loc de scaun la birou
Dar, sa zicem ca nu aveti timp pentru sport. Si ca va petreceti toata ziua lucrand la un birou. Statul pe scaun pur si simplu va ucide fara sa stiti. Potrivit unui studiu recent inactivitatea pe perioade lungi de timp creste riscul aparitiei bolilor de inima, diabet si altele. Astfel femeile care petrec pe scaun mai mult de sase ore pe zi au, pe o perioadade 13 ani, un risc de deces mai mare cu 37% in comparatie cu persoanele care stau pe scaun mai putin de trei ore pe zi, in timp ce barbatii cu doar 18% mai mare decat cei care raman pe scaun doar 3 ore. Calitatea piesei de mobilier nu influenteaza in nici un fel rezultatele.
Ce ne ramane de facut? Simplu. Sa trecem la actiune. Lucrati ca si pana acum, doar ca nu stati pe scaun, ci in picioare. Si nu oricum, ci pe un treadmill. Adica mergeti. Un intreprinzator istet a avut o idee de milioane. A atasat o banda de alergare tipica pentru salile de fitness la un birou pe care l-a inaltat ca sa puteti lucra in timp ce mergeti sau alergati. In doar o saptamana consumul de calorii se va tripla si veti pierde 1 kilogram in greutate. Banda poate fi reglata pe viteze intre 0.4 si 4 km pe ora. La inceput puteti sta in picioare sau merge o ora urmata de o jumatate de ora de stat pe scaun. Progresiv, cresteti perioadele de miscare concomitent cu viteza aparatului. In aproximativ o luna veti ajunge sa stati pe scaun o ora si sa mergeti celelalte 7 ore. Daca vreti sa cumparati aparatul asa cum a fost el conceput trebuie sa scoateti din buzunar 1.500 de dolari. Sau sa va cumparati singuri un treadmill, sa inaltati picioarele unui birou pana la nivelul pieptului si gata.
In final, dupa atata exercitii fizice, veti fi mai sanatosi, veti pierde din kilograme si… va trebui sa va schimbati garderoba. Dar pentru asta nu e nevoie sa mergeti in magazine. Cumparaturile online au devenit un fapt cotidian.
Cum sa probezi hainele cumparate online?
Un grup de specialisti de la Universitatea engleza din Surrey si de la London College of Fashion lucreaza la un software care va putea fi instalat pe orice computer. Programul se va folosi de webcamul PC-ului pentru a scana si masura persoana aflata in fata acestuia, dupa care ii va recomanda ce masura de haine sa-si cumpere. Din pacate, acesta inventie nu va putea fi disponibila mai devreme de 2 ani.
In sfarsit, sa spunem ca din pacate nu puteti face sport asa cum v-am recomandat, dar v-ati dori sa puteti explora tinuturi noi. Daca pana acum ati putut calatori oriunde in lume, inclusiv in Antarctica, gratie optiunii Street View a hartilor Google, iata ca acum compania americana vine cu o noua surpriza placuta pentru internauti. Veti putea explora varfurile Aconcagua din America de Sud, Kilimanjaro din Africa, Elbrus din Europa si chiar o parte din Everest. Totul din fotoliu, de la computerul dumneavoastra, sau mai degraba din picioare, pe treadmil.
Ei bine, cam atat pentru azi, sper ca v-am dat destule idei.
Din luna mai veti putea asculta emisiunile in limba romana ale postului de radio SBS martea de la ora 14.00, DOAR, in format digital, respectiv de la un aparat de radio digital, pe Internet de la un PC, tableta sau telefon mobil sau la televizoarele digitale. Pentru mai multe detalii puteti reasculta pe Internet rubrica de tehnologie difuzata in data de 25 februarie care include mai multe amanunte cu privire la radioul digital.
*Preturile sunt valabile pentru piata din Australia.
Acest articol reprezinta transcript-ul emisiunii „Tehnologie pentru fiecare” difuzata de postul de radio SBS Australia (editia din 25.03.2013). Adaptarea apartine ITCmedia.