Cloud – mediul ideal de stocare al jocurilor video ale viitorului?

Află totul despre stocarea în cloud și jocurile video ale viitorului. Informații utile, previziuni și o scurtă istorie a spațiilor de stocat jocuri. La începuturi, spațiile pe care se stocau jocurile video se rezumau la casete (Atari 2500, Spectrum sau Nitendo 64), carduri de memorie (PS1, PS2) sau dischete de 5 inch și 3 inch. Ulterior, au fost lansat CD-urile, DVD-urile, stick-urile și hard disk-urile externe, ca astăzi stocarea să se facă pe servere. Iar perspectivele de viitor indică utilizarea masivă a mediilor de stocare în cloud. Astăzi, procentul companiilor care folosesc serviciile cloud au ajuns la 90%. Aplicațiile din

Patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, va intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung talk show din lume: 72 ore și 18 minute!

Cel mai lung talk show de televiziune din lume a avut loc în România! Timp de mai bine de 72 de ore, patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, a moderat fără întrerupere un talk show în care au fost invitate aproape 100 de personalități din economie, cultură, antreprenoriat, politică, jurnalism, sport, dezvoltare personală, spiritualitate. Performanța omului de televiziune Alexandru Răducanu reprezintă, de departe, cel mai important eveniment TV din România din ultima perioadă. Emisiunea-eveniment a început sâmbătă 14 martie ora 8 și s-a încheiat trei zile mai tîrziu, marți 17 martie, la câteva minute după ora 8. Încheierea cu succes a

”Les miserables” de Ladj Ly – un apel la trezire

Revelația incontestabilă a festivalului Cannes 2019 și reprezentant al Franței în competiția oficială a Oscarurilor din acest an la categoria ”Cel mai bun film străin”, filmul de debut al lui Ladj Ly, ”Les miserables”, este mai întâi de toate purtătorul unui mesaj social și umanist. Filmul este construit în jurul indemnului la unitate, asumare și responsabilizare într-o lume din ce în ce mai corodata de tensiuni și conflicte.  ‘‘Je fais appel à votre esprit d’équipe. La cohésion. Sans cohésion, pas d’équipe. Et sans équipe, on est seuls.” (‘‘ Fac apel la spiritul vostru de echipa, la coeziune. Căci fără coeziune

Tipuri de fraude cu cartele SIM

Cum se fură în zilele noastre? Prin mecanisme multiple: prin diverse mecanisme informatice, prin şantaj online, prin alte metode îndelung uzitate în societatea românească.   Pot fi fraudaţi nu numai clienţii finali ci şi firmele de telefonie sau firmele care furnizează diverse servicii de conţinut. Cum? Fiind şi primul şi ultimul pe lanţul de distribuţie. Presupunem că un client oarecare îşi cumpără o cartelă SIM. Îi schimbă planul tarifar de la cartelă la abonament şi începe să trimită SMS-uri cu suprataxă. Sau apelează numere cu  suprataxă (SVA). Numerele cu suprataxa sunt deschise pentru diverse tipuri de conţinut, cu diverşi furnizori.

CEDO stabilește criteriile pentru inregistrarea cartelelor pre-pay. Ce invatam?

La data de 30.01.2020, CEDO a decis intr-un caz impotriva Germaniei ca nu exista o incalcare a dreptului la viata privata in cazul legii germane de obligare a cetatenilor de inregistrare a datelor personale pentru cartele SIM pre-pay. Daca cititi doar titlul, s-ar putea sa se inteleaga ca CEDO da un “cec in alb”, iar legea romaneasca (care nu este nici pe departe similara – OUG 69/2019) ar trebuie sa fie OK. Povestea este insa mult mai complicata, si doar citirea intregii argumentatii si a contextului ne poate releva ceea ce deja indicam inclusiv in amicus-curiae trimis in noiembrie 2019

Cazul Caracal produce victime și în media: România TV și Antena 1 amendate de CNA

Consiliul Național al Audiovizualuluia a amendat posturile de televiziune România TV și Antena 1 pentru acuzații nefondate aduse în cadrul emisiunilor realizate de cele două televiziuni, referitoare la cazul Caracal. Analizând reclamațiile primite, CNA a monitorizat emisiunile de știri și dezbateri din intervalul 20 septembrie – 21 octombrie 2019, constatând încălcarea dreptului fiecărei persoane la propria imagine, prevăzut în Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Amenzi aplicate de CNA Cea mai mare amendă a fost îmcasată de România TV, 25.000 lei, pentru emisiunea „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019, în timp ce Antena 1 a scăpat cu ”doar” 10.000

Industria de turism, influențată radical de tehnologiile mobile

Profesioniștii industrei de turism și călătorii s-au reunit la București în cadrul unui eveniment Amadeus Executive Event. Dezbaterile avute în cadrul acestui eveniment s-au centrat în jurul schimbărilor radicale pe care noile tehnologii le-au adus industriei. În 2018 erau 4 miliarde de utilizatori ai Internetului, dintre aceștia peste 3 miliarde folosind rețelele sociale. În acest context, un lucru important de subliniat este că în influențarea deciziilor luate de utilizatori, prietenii sunt de două ori mai influenți decât celebritățile și factorii de opinie. Tehnologia informației devine o componentă de bază, în toate domeniile industriei, iar adopția se realizează într-un ritm accelerat.

Mobil nelimitat proiect inedit al Telekom si Carrefour Romania

Cum au promis reprezentantii Telekom se extinde proiectul Mobil Nelimitat. Parteneriatul cu Carrefour Romania, ofera romanilor experiente deosebite in timp real. Proiectul extins in reteaua de magazine Carrefour Romania doreste sa aduca mai aproape de clienti cele mai bune si mai rapide servicii de telefonie si in acelasi timp acces la internet nelimitat. Prin acest proiect clientii se pot abona la serviciile Telekom in mai putin de 5 minute. Pasii ce trebuie urmati sunt simplii si rapid de indeplinit. Serviciul este unul inovator, intrucat permite achizitionarea de servicii prin contracte cu perioade nelimitate, astfel beneficiarii nu mai sunt conditionati prin

Modificari privind localizarea terminalelor mobile

Curtea de Justitie  UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani  din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.  Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute

Telefonul mobil a implinit 40 de ani – evolutia si viitorul fantastic al tehnologiei

Pentru astazi nu am pregatit o tema speciala, dar as vrea sa incep cu o aniversare. Saptamana trecuta prietenul nostru cel mai bun, telefonul mobil, a implinit o varsta frumoasa.

Ei bine, mobilul tocmai a implinit varsta de 40 de ani, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne asteptam la o criza de middle age din partea lui. Poate isi va cumpara o husa decapotabila sau poate isi va lua ca amanta o tableta, mai stii!

In orice caz, ca sa revenim la un registru mai serios, inventatorul telefonului celular este inginerul Martin Cooper, care in calitate de sef al diviziei de comunicatii de la Motorola, concepuse in anii ’60 sistemul de comunicatii mobile prin radio pentru politia din Chicago.

Ideea lui Cooper a pornit de la intentia de a adapta un telefon de masina pentru a-l face portabil. Ideea i-a venit urmarind serialul Star Trek, visul acestuia fiind de a crea un telefon personal, ceva care sa reprezinte un individ, nu un birou sau o locuinta, ci o persoana.

Din fericire pentru noi, ideile i-au fost considerate de conducerea companiei Motorola, care a investit in cercetare 100 de milioane de dolari si…

Si cand s-a intamplat minunea?

Si… pe 3 aprilie 1973 Martin Cooper a iesit de la o conferinta de presa din Manhattan, New York si pe strada fiind, a efectuat primul apel mobil din istorie, sunandu-l pe omologul sau Joel Engel de la firma rivala, Bell.

Primul telefon mobil denumit DynaTAC cantarea peste un kilogram si era de dimensiunile unei caramizi.

Imi amintesc ca durata de viata a bateriei era o adevarata problema la primele celulare…

La acest telefon se putea vorbi doar timp de 35 de minute, dupa care bateria trebuia incarcata cel putin 10 ore.

A durat mai bine de un deceniu pentru ca primele modele sa ajunga pe piata la un pret de 4.000 de dolari, echivalentul a 10.000 de dolari americani in prezent.

Cooper, care are azi 86 de ani a lucrat pentru Motorola 29 de ani, ajungand sa detina functia de vice-presedinte, iar inventia lui, a devenit azi omniprezenta…

Voi cand ati folosit prima data un telefon mobil?

Eu am folosit prima data un telefon celular in 1993 pe cand eram reporter la Radio Total in Bucuresti si am fost primii care am introdus transmisiile in direct de pe mobil.

Dar de atunci telefonul nostru cel de toate zilele s-a schimbat enorm. Este acum un adevarat computer, are un GPS integrat si a inlocuit deja telefonul fix, televizorul, radioul, CD playerul si chiar PC-ul.

Si probabil ca acesta nu e decat inceputul…

Cred ca peste nu multi ani telefonul fie ne va fi implantat in ureche, fie va fi integrat intr-o pereche de ochelari, lucru deja experimentat de Google.

Pana si Facebook si-a lansat un fel de telefon mobil…

Telefonul HTC First aparut foarte recent dispune de o interfata care integreaza toate serviciile Facebook, interfata denumita Facebook Home. Are un pret foarte atractiv, doar 100 de dolari, dar din pacate nu este disponibil deocamdata decat in Statele Unite.

De altfel ideea celor de la Facebook nu este in totalitate noua…

Acum cativa ani, Skype si-a lansat propriul telefon mobil, dar acesta a rezistat doar 2 ani, dupa care moda a trecut.

Se vorbeste deja de psihologia utilizatorului de telefon celular…

Posesorul de iPhone este genul de persoana care spune „nu am mult timp, vreau sa il folosesc chibzuit”, in timp ce utilizatorul de Android, in schimb, este un razvratit impotriva cresterii companiei Apple pe piata. Am putea spune ca acestia din urma sunt cei care vor sa fie unici.

Cred ca se merge cumva cam prea departe cu speculatiile…

Apropo de depasirea limitelor, s-a ajuns pana acolo incat Siri, asistentul personal virtual integrat in iPhone-uri si iPad-uri, poate fi invatat nu doar sa trimita emailuri sau sa spuna glume, dar chiar sa controleze luminile, caldura si incuietorile dintr-o casa. Desigur ca pentru aceasta ar trebui sa investiti cam 80.000 de dolari in automatizarea casei, dar probabil ca acesta este de fapt viitorul.

Si ca sa ramanem in domeniul telefoanelor mobile, a aparut Spare One, care este exact opusul unui smartphone. Nu cauta pe Internet, nu are jocuri si nu face fotografii performante. Face un singur lucru, dar este imbatabil in domeniul lui. Este un telefon de urgenta.

Daca te ratacesti, te pierzi pe munte sau ai un accident, daca telefonul tau obisnuit nu mai are baterie, atunci poti folosi Spare One, care nici macar nu are nevoie de o cartela SIM pentru a initia apeluri de urgenta. Este rezistent la apa, functioneaza intr-un regim de temperaturi de la minus 30 de grade la plus 60 de grade, are o lanterna si atentie, acum urmeaza partea cea mai importanta, funcţioneaza cu o baterie AA, care ii garanteaza o durata de viaţa de 10 ore (daca il foloseşti) şi 15 ani daca il ţii in stand-by!!!

In opinia mea e un telefon indispensabil. Nemaivorbind de pret: doar 47 de dolari, dar trebuie comandat pe Internet.

Este un aparat simplu, fara ecran tactil, cu butoane, care nu se strica foarte repede.

Si apropo de butoane si touch screen-uri, am constatat ca initiativa celor de la Apple de a generaliza utilizarea ecranului tactil la iPhone si iPad si de a renunta aproape complet la butoane a condus la o tendinta interesanta.

Desi nu e o idee noua. Ecrane tactile existau de cativa ani buni la PDA-uri si la GPS-uri, ceea ce a adus nou Apple a fost renuntarea la stilus in favoarea degetelor si – iar aceasta inventie chiar au brevetat-o – au introdus asa numitul multi-touch, adice posibilitatea de a atinge ecranul simultan cu mai multe degete pentru a transmite prin gesturi o anumita comanda, cum ar fi zoom sau sus si jos.

Care este tendinta

Este vorba de utilizarea gesturilor pentru a comunica cu computerele, fapt care se va generaliza in viitor. Mai precis, exista deja mai multe dispozitive care ne permit sa renuntam la traditionalul mouse pentru a deplasa cursorul pe ecranul computerului.

La inceput am avut de-a face cu Wii de la Nintendo care ne permitea sa jucam jocuri fara a atinge nimic, doar prin gesturi.

Mai tarziu a aparut Kinect.

Ulterior Microsoft a lansat Kinect prin intermediul caruia nu aveam nevoie de niciun dispozitiv pentru a controla un joc.

Dar toate acestea erau pentru console de jocuri, nu si pentru computere. Asta pana cand, anul acesta, a aparut Leap Motion. Un aparat mic, de dimensiunile unei brichete care se ataseaza prin USB la orice computer. Odata conectat tot ce aveti de facut pentru a deplasa cursorul-sageata pe ecran este sa gesticulati. Sigur ca veti arata ca un politist care dirijeaza traficul, dar nu veti mai avea nevoie de mouse.

Politisti. Bun. Care este insa principiul pe baza caruia functioneaza acest dispozitiv?

Este foarte simplu, atat de simplu incat e genial. Are in interior 2 camere video care urmaresc miscarea fiecaruia din cele 10 degete si convertesc aceste miscari in comenzi pe care computerul le executa. In plus este de 200 de ori mai precis decat un mouse.

Leap Motion se lanseaza in mai, va costa 80 de dolari si poate fi pre-comandat pe Internet chiar de pe acum. Si o ultima mentiune, aparatul este inventia a doi tineri abia trecuti de 20 ani, o tipica afacere americana de succes, pornita asa cum se spune „in garaj” in buna traditie pornita de Apple si Microsoft.

In viitor vom interactiona cu computerele prin gesturi asa cum am vazut in filmele stiintifico-fantastice

Si astfel va disparea nu numai mouse-ul, dar si tastatura.

Si nu numai atat. Google testeaza ceea ce ei numesc Google Glass.

Practic e vorba de un computer miniaturizat atat de mult incat incape intr-o pereche de ochelari. Acesta poate fi controlat prin voce si poate executa diferite comenzi, cum ar fi cautarea pe Google si afisarea rezultatelor pe lentila ochelarilor, poate cauta pe hartile Google si afisa directia de mers, poate traduce dintr-o limba straina, trimite mesaje, face fotografii si filme sau poate afisa vremea.

Google ii testeaza, ochelarii primind in 2012 din partea revistei Time premiul pentru cea mai buna inventie a anului, dar cred ca vor mai trece cam 5 ani pana cand ii vom putea cumpara.

De la inceputul lunii veti mai putea asculta emisiunile in limba romana ale postului de radio SBS martea de la ora 14.00, doar, repet DOAR, in format digital, respectiv de la un aparat de radio digital, pe Internet de la un PC, tableta sau telefon mobil sau la televizoarele digitale.

*Preturile sunt valabile pentru piata din Australia.

Acest articol reprezinta transcript-ul emisiunii “Tehnologie pentru fiecare” difuzata de postul de radio SBS Australia (editia din 08.04.2013). Adaptarea apartine ITCmedia.

Reply