Scriam pe la inceputul anului un articol intitulat Televiziunea digitala terestra, tot mai aproape, in care faceam o prezentare a avantajelor trecerii la acest sistem de transmisie precum si etapele acestei tranzitii.
Am revenit pe aceasta tema in luna aprilie entuziasti de declaratiile lui Marius Fecioru secretar de stat in MCSI care anunta ca pana in luna iulie vom avea prima licenta pentru DVB-T. Nu afost chiar asa, insa pana la urma toata lumea a fost multumita de calendarul licitatiilor organizate de ANCOM. Conform desfasurarii acestor etape, toamna aceasta ar fi trebuit sa aduca cu ea numele primilor operatori care vor realiza aceasta trecere.
Dupa balbaielile cu amanarea depunerii ofertelor speram ca lucrurile sa intre pe o linie dreapta. N-a fost insa asa. SNR, companie controlata in totalitate de stat, trebuia neaparat sa detina o astfel de licenta. Iar cum sansele acesteia de a castiga una prin procedura de selectie erau destul de mici datorita in primul rand unui management defectuos care au dus operatorul de stat la o capabilitate financiara af lata sub concurenti, intreaga strategie de trecere la televiziune digitala a fost schimbata.
Jocurile s-au facut fara stirea ANCOM
Sunt multe exemple de politici si strategii care in mod normal ar fi trebuit realizate de ministerul de specialitate, dar in realitate erau „muncite” de expertii autoritatii de reglementare.
N-a fost sa fie si acum. Cu putin timp inaintea expirarii termenului de depunere a ofertelor de participare la licitatiile pentru obtinerea celor doua multiplexe DVB-T, MCSI elaboreaza si transmite rapid Primului-ministru un proiect de HG care modifica Strategia privind trecerea la televiziunea digitala terestra.
Cu alte cuvinte, licitatiile au fost anulate, toamna aceasta aducand cu ea doar frunze ruginii si un ministru “fost” inainte de… Vreme!
asta e,mai asteptam