Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualui atrage atentia asupra faptului ca noile propuneri pentru reformarea Televiziunii Romane vor duce la aservirea de catre politicieni si in cele din urma la dizolvarea acesteia.
Secretarul de Stat a emis un comunicat de presa in care arata modul in care unele din reformele propuse vor influenta negativ dezvoltarea Televiziunii Romane si ofera cateva solutii concurente pentru a face din acest „gigant” un proiect rentabil.
In primul rand, Jucan respinge eliminarea taxei TV dupa modelul britanic, aratand ca aceasta este singura sursa de finantare externa a postului public de televiziune si are rolul de asigura independenta editoriala a posturilor in folosul cetatenilor. In conditiile in care situatia actuala a televiziunii care are numeroase datorii depinde intr-un mod ingrijorator de guverne, eliminarea taxei este in opinia oficialului CNA doar una dintre reformele care faciliteaza aservirea acestui post intereselor unor factiuni politice. Mentinerea independentei Televiziunii Romane este primordiala, fiind mijlocul de informare cu cea mai mare acoperire la nivel national, pozitia sa strategica fiind subliniata si in Constitutia Romaniei. De aceea singura cale viabila de a pastra TVR este asigurarea independentei acestuia.
O alta masura considerata ineficienta este introducerea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane in consiliul de administratie al TVR.
In schimb, Jucan ofera o serie de solutii pentru revigorarea Televiziunii Romane. Prima dintre acestea este mentinerea taxei universale, platita de fiecare cetatean si eliminarea totala a publicitatii din programele TVR. Aceasta taxa ar trebui sa suplineasca veniturile din publicitate si sa ofere publicului programe si informare fara intrerupere, iar in acest mod se va asigura o concurenta loiala intre televiziunile comerciale si serviciul public de televiziune.
O alta propunere pentru scoaterea TVR din situatia delicata in care se gaseste in acest moment este defalcarea bugetului TVR in functie de necesitatile celor 5 studiouri teritoriale: Cluj, Mures, Craiova, Timisoara si Iasi. Astfel ar fi incurajata cresterea independentei financiare a studiourilor teritoriale, care nu vor mai suferi din cauza comenzilor editoriale venite de la centru.
Defalcarea ar permite, prin directionarea directa a unui procent din taxa universala catre studiourile teritoriale, apropierea TVR de identitatea si problematicile regionale intr-o maniera mai aplicata.
Diminuarea influentei politicului se poate realiza in primul rand prin modificarea legii SRTV, prin eliminarea posibilitatii demiterii consiliului de administratie in cazul in care Parlamentul respinge raportul de activitate, prevedere care poate fi folosita de legislativ pentru a santaja consiliul. In schimb Consiliul sa fie ales la fiecare 3-5 ani, decalat fata de mandatele institutiilor politice pentru a nu se suprapune cu ciclurile electorale.
De asemenea, Jucan solicita introducerea unor criterii clare si precise, profesionale si de probitate pentru alegerea de catre Parlament a membrilor Consiliului de administratie, precum si separarea atributiilor acestui organ de cele ale Colegiului director.