Cum se fură în zilele noastre? Prin mecanisme multiple: prin diverse mecanisme informatice, prin şantaj online, prin alte metode îndelung uzitate în societatea românească.
Pot fi fraudaţi nu numai clienţii finali ci şi firmele de telefonie sau firmele care furnizează diverse servicii de conţinut.
Cum? Fiind şi primul şi ultimul pe lanţul de distribuţie.
Presupunem că un client oarecare îşi cumpără o cartelă SIM. Îi schimbă planul tarifar de la cartelă la abonament şi începe să trimită SMS-uri cu suprataxă. Sau apelează numere cu suprataxă (SVA). Numerele cu suprataxa sunt deschise pentru diverse tipuri de conţinut, cu diverşi furnizori. Furnizorii, la rândul lor, încheie contracte cu mai mulţi clienţi (deţinători de site-uri de: jocuri, de servicii, de plăţi, de matrimoniale, de dating, de anunţuri, de găzduire etc). Unul din deţinătorii unui astfel de site cumpără/primeşte o cartelă SIM şi o trece la abonament, apoi începe să facă trafic pe diverse site-uri şi să simuleze plata unor servicii diverse – trimiţând SMS-uri cu valoare mare. Posesorul SIM beneficiază de servicii, dar apoi nu plăteşte factura operatorului de telefonie. Operatorul de telefonie plăteşte furnizorului, conform contractului, valoarea traficului, iar furnizorul îşi plăteşte clienţii tot la valoarea traficului.
Sigur, la un moment dat se fac şi regularizări, însă aceasta se întâmplă după 6 luni, timp în care posesorul SIM a beneficiat de servicii (coduri sau credite în jocuri, promovare anunţuri, vânzare de spaţii de stocare, etc).
Sigur, veţi spune, aceste fraude sunt la scară mică, însă valorile lor pot ajunge la nivele foarte mari (milioane de euro anual), dacă nici operatorii telecom, nici furnizorii serviciilor nu au sisteme de detecţie a fraudelor îmbunătăţite în timp real.
Dacă un singur astfel de posesor de SIM deţine (el însuşi, prin membri ai familiei lui sau prin intermediari) 10 site-uri şi generează (uneori automat) SMS-uri în valoare maximă de 50 Euro zilnic, către fiecare site, atunci valoarea pagubei poate fi de 15 000 de euro lunar, adică 100 000 Euro anual. Este vorba despre un singur SIM!
Până când operatorii sesizează, până când Poliţia investighează, fraudele s-au produs, serviciile au fost furnizate, iar banii nu mai pot fi recuperaţi. Din acest motiv este necesar ca în orice business să existe o atitudine preventivă, să existe sisteme de fraudă updatate şi automate/robotizate, însă cu o minimă supraveghere din partea factorului uman.
Introducerea ML (machine learning) şi a RPA (roboţilor) va face previzibilă atitudinea clienţilor; vor fi create profiluri ale clienţilor rău platnici, bazate pe informaţiile colectate şi stocate într-un anumit interval de timp. Aceste sisteme de fraudă vor reuşi să identifice, să stopeze, să prevină comportamentele fraudulente, să blocheze accesul clienţilor care încearcă sa fraudeze, fără a afecta clienţii oneşti şi bun – platnici.
P.S. Pentru cititorii acestui articol: în momentul scrierii articolului au fost create, deja, mecanismele care să prevină fraudele descrise mai sus, aşadar nu le încercaţi!