Cei mai multi dintre oameni nu sunt constienti de faptul ca munca de birou ne poate afecta serios sanatatea pe termen lung. Atunci cand petrecem mai bine de 8 ore in fata computerului, intr-un birou aglomerat, corpul nostru este supus unui stres care, incetul cu incetul, poate dezvolta unele afectiuni.
1. Apneea de calculator – mai mult de 80% dintre internauti sufera de asa numita „apnee de calculator”: scade frecventa si amplitudinea respiratiilor, ceea ce va duce la scaderea cantitatii de oxigen din sange si astfel ne vom simti mai obositi, apar dureri de cap, ameteala, pierderi de memorie si vom fi mai anxiosi. Ce ne poate ajuta este o pozitie cat mai dreapta a spatelui, care ne va permite sa respiram normal, cat mai amplu, reducand riscul de a hipoventila.
2. Afectiuni oculare – „Computer vision syndrome” este un sindrom care se refera la efectele negative ale priviri ecranului de PC un timp indelungat si cuprinde urmatoarele simptome: ochi iritati si uscati, ameteli, dureri de cap, dificultati de concetrare. Acestea se pot agrava daca sursele de iluminat nu sunt corespunzatoare. Ce solutii avem: sa ne luam cate o pauza din 20 in 20 minute pentru a privi un obiect aflat de departare (in medie 5-6 metri) de noi, timp de 20 de secunde; de asemenea, o distanta de aproximativ 40-70 cm fata de ecranul computerului se dovedeste a fi confortabila pentru privire.
3. Durerile cervicale – Folosirea exagerata a unor grupe musculare, cum ar fi petrecerea unui timp mai indelungat intr-o anumita pozitie, deseori declanseaza intinderile musculare. Muschii cervicali, in mod special cei de la spatele gatului, devin obositi si apoi apare intinderea musculara. O concentrare intensa la calculator va duce in mod sigur la neglijarea unor astfel de probleme, iar dupa cum stim analgezicele calmeaza foarte bine o astfel de durere, dar asta nu este o solutie. Cel mai simplu leac este ca la diverse intervale de timp sa te ridici si sa executi cativa pasi si cateva miscari de intindere. Poti folosi anumite aplicatii care iti amintesc aceasta.
4. Sindromul de tunel carpian – cuprinde furnicaturi, dureri, amorteli, pierderea fortei mainii pe care o folosim cel mai intens. Cu cat creste presiunea in interiorul tunelui carpian cu atat mai mult apar durerile, iar simptomele sunt combinate (senzitive si motorii) datorate nervului median care are o functie complexa si care poate suferi pe intreg traiectul sau, aparand dureri chiar la nivelui antebratului. O atentie sporita asupra modului de operare la computer si, de asemenea, efectuarea periodica de miscari (de intindere, de strangere, de rotatie) la nivelui pumnului si incheieturii mainii ne poate fi de un real folos.
5. Epicondilita laterala („cotul tenismenului”) – Nici folosirea mouse-ului nu este lipsita de riscuri, putand duce la aparitia epicondilitei laterale prin suprasolicitarea tendoanelor de la nivelul cotului. Astfel, sunt afectate activitatile care implica miscari de apucare si strangere, cum ar fi strangerea de mana sau deschiderea unor recipiente cu capac. Ca si metode de vindecare mentionam acupunctura si terapia antiinflamatoare cortizonica, care consta in administrarea injectiilor cu cortizon, cu efect este de scurta durata. De asemenea, fizioterapia este un adjuvant extrem de important la tratamentul medicamentos al acestei afectiuni. Tratamentul chirurgical se recomanda in mai putin de 10% din cazuri si consta in extirparea partii tendonului muschiului afectat (muschiul scurt extensor radial).


