Daca in urma cu doi ani Itcmedia scria despre topul celor mai valoroase branduri pentru anul 2013, in care companii precum Apple (98 milioane USD), Google (93 milioane USD), Coca-Cola (79 milioane USD), IBM (78 milioane USD) si Microsoft (59 milioane USD) se aflau intre primele 5, astazi, Interbrand, divizie a Omnicom, responsabili cu analiza brandurilor din intreaga lume, ne ofera o cu totul alta perspectiva.
Topul celor mai scumpe branduri in 2015
In primele pozitii ale celor mai scumpe branduri din lume, comparand datele cu ultimii ani, se pare nu sunt prea multe surprize — Apple si Google detinand, in continuare, locurile 1, respectiv 2.
Acestea sunt urmate de Coca-Cola, Microsoft, IBM, Toyota, Samsung si Amazon, care contureaza top 10 si Intel, Cisco, Oracle si HP care se afla ceva mai jos, in top 20.
O surpriza ar fi faptul ca brandul Facebook, in ciuda ascensiunii sale (+54% crestere), inca nu a reusit sa atinga top 20, aflandu-se pe pozitia 23, cu o valoare de 22 de milioane de dolari. Brandurile Gilette si H&M despart Facebook de top 20. Judecand dupa ascensiunea retelei de socializare (fiind clasat in acest an ca „top riser”), in urmatorul an se estimeaza ca va putea urca lejer cateva pozitii.
In lupta pentru o pozitie cat mai inalta, Amazon (37,948 milioane USD) a reusit sa ocupe in acest an pozitia 10, detronand astfel Mercedes-Benz (36,514 milioane USD) — ceea ce dovedeste clar faptul ca IT castiga din ce in ce mai mult teren in fata celorlalte industrii.
Branduri care au pierdut din valoare
In randul celor care au avut de suferit in ultimul an putem aminti, in primul rand, deloc intamplator, de brandul Volkswagen – care s-a diminuat cu 9%, la valoarea de 12,545$ milioane, aflandu-se pe pozitia 35. Nici McDonalds nu sta prea bine, punctand o scadere de 6%, cu o valoare a brandului actuala de 39,809 milioane de dolari.
Totusi, cea mai radicala scadere o sufera GUCCI, cu 14 procente, coborand pe pozitia 50, cu o valoare de 8,882 milioane de dolari.
Cei de la Interbrand tin sa ne anunte faptul ca cifrele de mai sus nu reflecta popularitatea brandurilor, ci coeficientul modului in care acestea reusesc sa influenteze alegerea cumparatorilor, judecand dupa performantele financiare ale companiilor.
Pentru a vizualiza topul complet cu primele 100 de branduri ale lumii, accesati acest link.