Institutia care reglementeaza piata de comunicatii electronice din Romania isi face in aceasta perioada bilantul celor 10 ani de activitate, sau peste 20 daca luam in considerare si activitatea institutiei care administra spectrul radio.
In opinia ITCMEDIA, 3 masuri luate de Autoritate au schimbat total piata comunicatiilor din Romania. Afla care au fost acestea.
1. Regimul autorizarii generale. A reprezentat de fapt punctul de pornire al concurentei in sectorul telecomunicatiilor din Romania pe o piata unde Romtelecom avea pana in 2003 monopol cvasi-total. In prezent, numarul furnizorilor de servicii de comunicatii din tara noastra este impresionant: 1599 (conform ANCOM). La momentul luarii acestei decizii, Autoritatea se numea ANRC.
2. Scaderea tarifelor de interconectare. Liberalizarea pietei nu a fost suficienta. Fara o interventie energica din partea Autoritatii care sa impuna furnizorului dominant anumite obligatii, barierele la intrarea pe piata ar fi ramas foarte ridicate. Cea mai importanta obligatie impusa de Autoritate o reprezinta in viziunea noastra scaderea in mai multe etape a tarifului de interconectare dintre doi furnizori. Daca la 1 ianuarie 2003 tariful mediu de interconectare impus Romtelecom era de 2.05 eurocenti/min, astazi acesta a ajuns la 0.67 eurocenti/min si se aplica tuturor furnizorilor de telefonie fixa. La telefonia mobila, tarifele de interconectare au pornit de la 11 USDcenti/min, la 1 aprilie 2003 si au ajuns astazi la 3.07 eurocenti/min. Aceasta masura a fost luata pe parcursul celor 10 ani, indiferent de numele si conducerea institutiei – ANRC, ANRCTI, ANC, ANCOM.
3. Gestionarea spectrului radio. De la licentele GSM in 1996 la cele 3G si pana la succesul aproape neasteptat al licitatiei pentru licentele 4G de anul acesta, in urma careia statul roman a castigat aproape 700 milioane de euro, masurile luate de toate institutiile de reglementare – IGC, IGCTI, ANRCTI si ANCOM – au condus la dezvoltarea rapida a comunicatiilor mobile. Romania a fost printre primele tari din Europa in care au fost lansate serviciile 3G catre populatie. Aproape la fel se petrece astazi cu tehnologia 4G.
Au fost desigur si alte actiuni importante ale ANCOM, cum ar fi introducerea portabilitatii numerelor. Dar cel mai important este faptul ca ANCOM (sub diferitele sale nume si conduceri), a reprezentat si continua sa reprezinte un exemplu de eficienta pentru institutiile de stat din Romania.