ANCOM a organizat pe 18 aprilie 2013 seminarul cu tema „Legea privind regimul retelelor de infrastructura”, urmarind sa clarifice atributiile autoritatii in aceasta directie si importanta legii pentru piata de comunicatii.
Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), a subliniat principalele noutati aduse de aceasta lege si de ce este ea importanta pentru piata de comunicatii.
Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice, intrata in vigoare la data de 31 octombrie 2012, schimba modul de proiectare si realizare a constructiilor si ofera dreptul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice sa isi instaleze cablurile pe proprietatile publice sau private.
Legea care schimba radical regimul constructiilor si al accesului pe proprietati
Aplicarea acestei legi implica urmatoarele parti: pe de o parte furnizorii de retele publice de comunicatii electronice (cum ar fi Cosmote, Orange, Romtelecom, RCS & RDS, Vodafone etc.), iar pe de alta parte titularii de proprietati publice, proprietarii privati, asociatii de proprietari. Conform aceste legi, entitatile din prima categorie (furnizorii de retele) au drept de acces pe proprietatile celor din a doua categorie – titularii acelor proprietati, care sunt obligati sa le ofere accesul, in anumite conditii.
Cum se face accesul pe proprietatea publica
Furnizorii de retele de comunicatii electronice au drept de acces pe proprietatea publica daca vor respecta conditiile stabilite de autoritatea publica, daca nu modifica scopul sau interesul public al imobilului si respecta cerintele specifice (urbanism, amenajarea teritoriului si daca respecta calitatea in constructii, protectia mediului, a sanatatii, apararii, ordinii publice si sigurantei nationale etc.)
Entitatile publice sunt obligate sa faca cunoscute conditiile de acces pe proprietatea publica si sa le transmita ANCOM impreuna cu orice modificare ulterioara si trebuie sa raspunda cererilor de acces venite din partea furnizorilor in cel mult 30 de zile, pronuntandu-se daca indeplinesc sau nu conditiile de acces.
Este important de subliniat ca aceasta lege interzice tratarea furnizorilor diferentiat, aplicarea unor drepturi speciale ori exclusive pentru instalarea sau furnizarea de retele de comunicatii electronice. Toti furnizorii beneficiaza de aceleasi conditii de acces.
Cat costa accesul pe proprietatea publica?
Tarifele pentru accesul pe proprietatile publice vor fi stabilite de autoritatile publice intr-un mod transparent, obiectiv, nediscriminatoriu, justificat si proportional cu afectarea imobilului respectiv, acestea acoperind doar costurile cauzate de efectuarea lucrarilor de instalare a retelelor.
Aceste tarife nu urmaresc profitul, dar vor reflecta, atunci cand este cazul, plusul de valoare adus imobilului dotat cu aceste retele de comunicatii electronice.
Astfel, furnizorii nu trebuie sa plateasca alte sume precum impozite, taxe pentru accesul pe imobilele proprietate publica in afara celor rezultate din incheierea contractului de acces.
Instalarea cablurilor pe proprietati – doar dupa semnarea unui contract
In cazul proprietatii private si a asociatiilor de proprietari
In acest caz, conditiile de exercitate a dreptului de acces sunt aceleasi ca in cazul proprietatii publice, dar in plus se cere acordul titularului dreptului de proprietate de a incheia un contract prin care se stabilesc aceste conditii si ca lucrarea sa nu afecteze dreptul de folosinta asupra imobilelor in cauza.
Astfel, proprietarii si asociatiile de proprietari au obligatia sa incheie contractul de acces pe proprietatea privata care sa asigure conditii nediscriminatorii pentru toti furnizorii de retele de comunicatii electronice, inclusiv in ceea ce priveste tariful.
De mentionat aici este faptul ca daca furnizorul si proprietarul nu ajung la un acord, atunci proprietarul poate fi dat in judecata iar hotararea judecatoreasca va tine loc de contract de acces, intrucat, cel mai probabil, nu i se va da castig de cauza proprietarului.
In acest sens, ANCOM a publicat pe site-ul institutiei un model de contract pe care furnizorii si proprietarii il pot folosi ca punct de plecare in elaborarea contractelor proprii.
Ce atributii are ANCOM conform legii infrastructurii?
In primul rand sa informeze publicul, sa ofere avizul conform care stabileste conditiile tehnice si economice in care se realizeaza accesul, sa asigure inventarierea retelelor si partajarea infrastructurii.
Autoritatea va crea si va actualiza o baza de date care va include conditiile de acces pe proprietatea publica a statului precum si entitatea responsabila cu acordarea dreptului de acces.
In ceea ce priveste avizul conform, autoritatea analizeaza conditiile tehnice si economice de acces la infrastructura, asigurand respectarea principiilor nediscriminarii, proportionalitatii si obiectivitatii in aplicarea conditiilor tehnice si economice de acces al furnizorilor de retele de comunicatii.
In acest proces de eliberare a avizului conform, autoritatea analizeaza caracteristicile tehnice ale produselor si serviciilor oferite precum si termene de furnizare, tarife si formule de calcul al tarifelor. Fara acest aviz conform, orice proiect poate fi atacat in instanta de contencios administrativ.
De asemenea, ANCOM va trebui sa realizeze inventarul tuturor retelelor publice de comunicatii electronice, furnizorii fiind obligati sa transmita institutiei in fiecare an, pana la data de 1 iulie, situatia propriilor retele. Inventarul realizat de ANCOM va fi sub forma de harti electronice organizate intr-un sistem de informatii geografice (GIS) si va contine date complete privind dezvoltarea si localizarea geografica a retelelor.
Furnizorii au dreptul de a negocia utilizarea partajata a infrastructurii cu persoanele care detin elemente de infrastructura, iar daca cele doua parti nu ajung la un consens in cel mult doua luni, atunci oricare dintre parti se poate adresa Autoritatii.
In anumite situatii, persoana care detine elemente de infrastructura poate fi obligata sa negocieze utilizarea elementelor de infrastructura cu un furnizor, precum si sa instiinteze toti solicitantii conditiile de utilizare partajata a infrastructurii.
Contraventii si sanctiuni aplicate de ANCOM
Daca entitatile publice nu transmit catre ANCOM conditiile de acces sau contractele de acces pe proprietatea publica/ hotararile judecatoresti in cazul in care nu au cazut de acord cu furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, acestea risca o amenda de la 1.000 lei la 100.000 lei.
Daca furnizorii nu respecta conditiile impuse de ANCOM privind utilizarea partajata a infrastructurii constituie de asemenea o contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 100.000 lei.
De asemenea, ANCOM poate aplica o amenda de pana la 30.000 lei pe fiecare zi de intarziere, daca nu sunt transmise catre Autoritate informatiile solicitate privind aplicarea prevederilor privind utilizarea partajata a infrastructurii.