In data de 25 aprilie 2017, a avut loc la hotelul JW Marriott din capitala, cea de-a 21-a editie a Zilei Comunicatiilor organizata de ITS Events Management cu sprijinul autoritatilor de la Bucuresti. Evenimentul a avut loc in marja sarbatoririi Zilei Mondiale a Telecomunicatiilor si a Societatii Informationale, care este celebrata in fiecare an pe 17 mai sub egida Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor.
La nivel global, tema anului 2017 este „Big Data for Big Impact”, cu scopul de a atrage atentia asupra potentialului Big Data si de a impulsiona industria sa caute solutii pentru eficientizarea proceselor necesare transformarii datelor brute in instrumente pentru analize aprofundate care sa permita factorilor de decizie locali, regionali si internationali sa-si imbunatateasca politicile, venind astfel in sprijinul atingerii Obiectivelor de dezvoltare durabila pentru 2030.
In cadrul evenimentului de la Bucuresti, principalele teme abordate s-au referit la modul in care telecomunicatiile incurajeaza revolutia digitala in cadrul companiilor, dar si Internet of Things, Cloud Computing, securitatea cibernetica. Argumentand tema aleasa, fondatorul acestui eveniment, domnul Eugen Preotu, arata faptul ca operatorii telecom reprezinta principalul izvor in materie de inovatii tehnologice, dar si ca procese de afaceri pentru piata din tara noastra.
La fel ca in fiecare an, la conferinta au participat reprezentanti ai autoritatilor centrale din domeniu, dar si ai operatorilor de telecomunicatii, producatorilor de echipamente si de software, o prezenta notabila fiind Robert Pepper conducatorul departamentului de conectivitate globala si politici tehnologice al Facebook.
Primul panel a fost dedicat decidentilor in domeniul telecomunicatiilor, primul vorbitor fiind domnul Augustin Jianu, ministrul comunicatiilor si societatii informationale. Mesajul transmis de ministru s-a axat pe necesitatea dezvoltarii serviciilor digitale la nivel de e-Guvernare, aspect la care Romania ocupa ultimul loc in Raportul DESI publicat de Comisia Europeana in luna martie a.c.. Pentru a sublinia importanta evolutiilor tehnologice asupra celorlalte domenii, Jianu a amintit ca in societatea actuala, burse si chiar piete intregi se pot prabusi in functie de un tweet sau un like.
In ceea ce priveste situatia serviciile e-Gov, ministrul a amintit pe scurt istoricul diverselor tentative de a crea platforme de e-servicii: portalul eRomania, care nu este folosit de nimeni, sau Agentia pentru Agenda Digitala. Singurul exemplu functional il reprezinta Ghiseul.ro, care de-a lungul timpului a dobandit tot mai multe functii, iar la ora actuala in momentul logarii utilizatorul poate vedea lista cu taxele pe care le are de platit catre stat. Cu toate acestea, chiar si acest proiect care reuseste sa castige teren are cateva puncte slabe: faptul ca nu este suficient de popularizat si faptul ca exista inca un numar substantial de institutii care nu s-au afiliat inca portalului pentru a permite efectuarea platilor online.
Un alt proiect amintit de catre ministru a fost initiativa guvernului precedent, GovITHub, care a folosit infrastructura deja existenta pentru a dezvolta aplicatii noi. Jianu a apreciat aceasta initiativa drept buna, insa prea politizata, in viziunea sa, deoarece specialistii care s-au alaturat proiectului au demisionat dupa schimbarea guvernarii. Totodata el a specificat faptul ca si guvernul actual are in vedere continuarea acestui proiect, insa totusi GovITHub nu va fi reinviat.
Un alt impediment pentru digitalizarea serviciilor oferite de catre stat il reprezinta, in opinia demnitarului, lipsa sau insuficienta resurselor, atat tehnice umane, intrucat institutiile publice nu dispun de specialisti tehnici de buna calitate, iar in unele cazuri nici nu exista astfel de specialisti, iar calculatoarele, in cazul in care ele exista sunt de cele mai multe ori modele invechite. Solutia pentru aceste situatii poate fi gasita in strategia pentru Cloud promovata de institutia pe care o conduce, prin care institutiile pot beneficia de spatii de stocare virtuale a datelor prin intermediul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București. In ceea ce priveste resursele umane, avand in vedere costurile presupuse de angajarea unor specialisti de prim rang, ministrul considera ca optiunea de viitor in aceasta problema o constituie externalizarea serviciilor IT in regim de parteneriat public privat sau prin contracte de consultanta cu firme specializate.
Fostul presedinte al ANCOM, domnul Catalin Marinescu, a prezentat pe scurt provocarile momentului: imbunatatirea serviciilor digitale, aratand ca este necesara demararea procedurilor pentru alocarea benzilor de 5G, dar ca in prealabil sunt necesare si modificari legislative in ceea ce priveste taxa de licenta, caietul de sarcini si reatribuirea benzilor in functie de avansul tehnologiei. In ceea ce priveste accesibilitatea internetului de banda larga, acesta trebuie sa se produca in urma competitiei, intrucat doar aceasta poate asigura costuri care sa permita comunitatilor respective sa profite de tehnologie. Iar largirea bazei de consumatori duce in acelasi timp si la cresterea eficientei, intrucat se vor reduce spatiile nefolosite.
Alte subiecte importante abordate in cadrul conferintei vor fi tratate intr-un viitor articol.