Activitatea de freelancing a regandit conceptia despre job si despre modul de a „face bani”. Lucrand de acasa, fiind propriul tau sef dar respectand obligatiile fata de clienti, poti castiga echivalentul salariului unui manager de top avand in acelasi timp un program mult mai flexibil ca al acestuia.
Sunt multe platforme care ofera atat clientilor cat si freelancerilor posibilitatea de a castiga. Una dintre cele mai mari si mai serioase platforme de acest gen din lume este Elance, care se bucura si in Romania de succes, avand aici traineri si mobilizatori foarte activi.
ITCmedia a stat de vorba cu unul dintre reprezentantii Elance Romania, Irina Elena Ciacaru, trainer si mobilizator care a raspuns cu amabilitate intrebarilor noastre.
Anca Maria Ciorac: De cat timp se afla Elance in Romania si cum ati descrie experienta de pana acum?
Irina Elena Ciacaru: Elance a fost infiintata in 1998 si fiind accesibila online, putem sa consideram ca si romanii au avut access la platforma inca din acelasi an. Reprezentantii locali Elance insa au inceput sa activeze abia din 2011, in Iasi, urmat de Bucuresti, unde momentan avem 3 mobilizatori. Si dorim sa ne marim echipa si in Cluj, Timisoara si Arad.
A.M.C.: Cui se adreseaza aceasta platforma?
I.E.C.: Platforma Elance se adreseaza oricui are o aptitudine ce poate fi folosita online si are un calculator conectat la internet. Oricine doreste oportunitati pentru venituri suplimentare, sau poate o schimbare radicala de la jobul full time la freelancing. Teoretic nu exista limitari in demografia freelancerilor, dar practic exista un profil clasic al Elancerilor: tineri pana in 35-40 ani, cu studii superioare, inteligenti si cu spirit antrepreonorial si barbati. Intr-adevar in Romania 85% din freelancerii activi sunt barbati si doar 15% femei. Aceasta impartire se datoreaza in special domeniilor IT si programare, design si multimedia in care activeaza barbatii de obicei si care sunt cele mai profitabile si numeroase domenii de activitate pe Elance.
A.M.C.: Care sunt cele mai cautate domenii (atat din punct de vedere al cererii cat si al ofertei)? Ne puteti spune care sunt acele domenii unde freelancerii romani au performat cel mai mult?
I.E.C.: Dupa cum ziceam mai sus, cele mai cautate domenii, sunt in IT si programare (peste 8000 proiecte)si design si multimedia (peste 4500 proiecte). Dar si in alte domenii se gasesc oferte bune, de la compozitie si traduceri, la vanzari si marketing, support administrativ, inginerie, contabilitate si legal. Freelancerii romani sunt foarte cunoscuti si apreciati in lume pe toate platformele, dar in special IT-istii sunt considerati de multi ani drept o sursa pretioasa pentru companiile care si-au externalizat serviciile in Romania.
A.M.C.: Cat de sigura este aceasta platforma? Care ar fi riscurile – atat pentru freelanceri cat si pentru clientii acestora – si cum urmareste sa rezolve Elance problemele care apar? Ne puteti da un exemplu in care Elance a rezolvat o astfel de situatie?
I.E.C.: Siguranta este asigurata prin metoda de plata garantata, aceasta reprezentand si prinicipalul avantaj Elance in comparatie cu alte paltforme. Fie pentru proiectele la pret fix sau cele la ora, banii clientului sunt stocati intr-un cont neutru Elance si abia dupa ce proiectul sau anumite faze ale proiectului sunt terminate si agreate calitativ de ambele parti, banii vor fi platiti in contul freelancerului. Practic ambele parti sunt multumite si numultumirile apar foarte rar. Insa cand se intampla, Elance pune la dispozitia clientilor si a contractorilor, serviciul de arbitrare a disputelor. Daca tot proiectul si toata comunicarea intre parti a avut loc in cadrul “workroom” (spatiul de lucru virtual), atunci Elance va media situatia intr-un mod cat mai obiectiv cu putinta.
A.M.C.: Sa revenim la Romania. Care este impactul pe care il are Elance pe piata autohtona?
I.E.C.: 16.441 este numarul de romani care lucreaza in sistem freelancing pe platforma Elance.com; astfel Romania se claseaza pe locul 12 in lume. Romania se afla pe locul 7 in clasamentul platformei Elance cu 16. 4 mil $, dupa nivelul castigurilor totale realizate de freelanceri in ultimii 5 ani, intrecand tari precum Rusia, China sau Bangladesh. In Europa suntem pe locul 3 dupa United Kingdom si Ucraina.
In ultimul timp se observa o orientare a pietei muncii catre online, mai ales in randul studentilor si a tinerilor care isi doresc oportunitati de munca international platite bine; dar sunt si multi freelanceri fortati sa mearga catre online din cauza crizei economice. Tariful mediu pe ora castigat de freelancerii din Romania este de 15 $/ora.
In acelasi timp, Elance promoveaza in mod activ platform prin echipa de mobilizatori locali. Noi mentinem relatia cu freelancerii si organizam periodic traininguri cu acestia precum si cu orcine este tentat sa afle mai multe despre freelancing. Toate activitatile Elance sunt promovate pe pagina Facebook Elance Romania; iar pentru cine doreste sa isi creeze contul, va pun la dispozitie promo code-ul meu: www.elance.com/p/crp/bucharest/irina Prin folosirea acestuia pentru inregistrare, se activeaza automat bonus-ul in puncte ce pot fi folosite pentru licitarea catre proiecte.
A.M.C.: Are Elance in perspectiva deschiderea unei filiale in Romania?
I.E.C.: Nu cred ca putem vorbi acum despre deschiderea unei filiale in Romania, ci mai mult despre reprezentarea prin trainerii si mobilizatorii locali. Insa avem in plan traducerea platformei Elance in limba romana, pentru a veni in ajutorul romanilor, talente internationale de success.
A.M.C.: Care a fost experienta ta personala cu aceasta platforma? Cum este comparativ cu altele (daca ai incercat)?
I.E.C.: Nu am termen de comparatie cu alte platforme, pentru ca Elance este singura pe care activez in prezent. Dar sistemul Elance este foarte bine pus la punct, de la profilul care te ajuta in promovarea aptitudinilor, pana la spatiul de lucru virtual dotat cu instrumente necesare in efectuarea proiectelor online si a comunicarii intre client si freelancer. Este de mentionat si prinicipalul atu Elance si anume metoda de plata garantata care ofera incredere pe ambele parti.
Elance mi-a oferit si sansa de a invata lucruri noi si chiar cochetez cu gandul de reorientare profesionala. M-a ambitionat prin testele online oferite pentru testarea propriilor cunostinte in anumite domenii si mai nou ma pasioneaza marketing-ul online si pe viitor vreau sa ma specializez pe asa ceva. Mi se pare fascinant online-ul si cate oportunitati de comunicare si cunoastere ofera. Plus ca aptitudinile certificate prin teste, cu rezultate atasate profilului online ma promoveaza in fata clientilor.
A.M.C.: Ce faci in prezent pentru Elance si ce recomanzi romanilor?
I.E.C.: Sunt Freelance Trainer si Mobilizer in Bucuresti si organizez traininguri si workshop-uri online atat pentru freelancerii incepatori cat si pentru cei avansati, activi pe platforma. Sesiunile sunt gratis si sunt promovate pe pagina noastra de Facebook, Elance Romania. Oricine se poate inscrie si nu conteaza neaparat locatia geografica; pentru sesiunile online nu e nevoie decat de un calculator conectat la internet.
Suntem 3 mobilizeri in Bucuresti si cate unul in Iasi si Bacau; la fiecare cateva luni, ne intalnim cu Elancerii, in cadru informal pentru a socializa si a impartasi unii altuia din experientele personale pe platforma.
Recomand romanilor sa participe in primul rand la o sesiune introductiva; astfel isi vor da seama daca platforma Elance reprezinta o oportunitate pentru ei. Majoritatea decid sa incerce fiind motivati de domeniile diversificate de munca: de la IT&programare, la design si multimedia, suport administrativ, vanzari si marketing, compozitie si traduceri, contabilitate, etc; precum si de oportunitatea de a concura pe o piata internationala si a lucra pentru clienti din afara Romaniei. Ce le mai recomand romanilor este sa apeleze la noi, la echipa Elance pentru ca venim cu mare drag in ajutorul freelancerilor si, de asemenea, sa aloce timp si seriozitate. Nu castiga nimeni sute de dolari peste noapte, dar cu perseverenta si munca de calitate, eu personal consider ca oricine poate obtine proiecte banoase. Romanii sunt cunoscuti si cautati tocmai pentru ca suntem talentati, ambitiosi si oferim calitate.