Cred ca tendinta inceputa acum mai multi ani, de trecere de la real la virtual va continua. Va disparea suportul fizic, concret de stocare si comunicare a datelor.
Partea I – Viitorul se petrece acum! Predictii despre evolutia tehnologiei
Nu va mai exista nici telefon fix
Locul telefonului fix a fost luat deja de mult de mobil. Si apropo de mobil, in viitor toate convorbirile vor fi video. Orice iPhone de la generatia a patra in sus are integrata tehnologia Facetime care permite apeluri video gratuite cu orice alt iPhone. De ce doar sa-l ascult pe interlocutor cand pot sa-l si vad? Si fara sa ma coste?
Cum arata viitorul prin telescopul fermecat
Totul se va putea cumpara online. Exista deja frigidere care se conecteaza la Internet si care stiu ce alimente se afla in ele si in ce cantitate. De aici pana la frigidere care stiu sa faca singure cumparaturi pe Internet nu mai e decat un pas.
Relatiile interumane vor fi din ce in ce mai virtualizate. Telemedicina, respectiv consultatiile de la distanta vor lua locul medicinei traditionale. Automobilele care se conduc singure si pe care Google le experimenteaza azi, vor fi maine prezente peste tot.
Aproape toate bunurile casnice din jurul nostru vor fi computerizate si robotizate. Omul se va trezi dimineata, va manca un mic dejun pregatit de banalul robot de bucatarie caruia i s-a adaugat un simplu software.
Foarte multi oameni vor face teleworking, adica vor lucra de acasa, lucru posibil deja si azi de vreme ce majoritatea lucrului se face pe computer si prin telefon.
Se estimeaza ca cel putin jumatate din meseriile cele mai cautate peste 20 ani nici macar nu exista in ziua de azi.
Studiile mai afirma ca pana in 2040 inteligenta artificiala va depasi inteligenta umana. Industria va fi din ce in ce mai mult automatizata, robotii luand locul oamenilor, care de acasa vor putea controla intregul proces tehnologic al producerii unui automobil, de exemplu.
Autovehiculele vor fi electrice
Pentru ca am adus vorba de energie, sa mai spunem ca oamenii de stiinta prevad ca daca la ora actuala doar 19 la suta din energie este regenerabila, adica energie curata, „verde”, mai exact energia eoliana, solara, hidraulica, geotermica sau de biomasa, ei bine pana in anul 2030 aceasta va reprezenta 100 la suta. Si nu cred ca exagereaza, mai ales daca ne gandim ca numai energia eoliana creste cu o rata de 30 la suta pe an.
Vom trai mai mult?
Asta e ceea ce dorim cu totii, nu-i asa? Daca vom trai sau nu mai mult, asta depinde de fiecare. De modul in care fiecare alege sa-si traiasca viata. Daca vom prefera sa mancam sanatos si sa facem sport, da.
Cercetatorii se arata optimisti si ne promit victoria impotriva cancerului, diabetului si obezitatii.
Cercetatorii spun ca peste 50 de ani micro roboti, numiti nano roboti vor circula prin venele si arterele noastre pentru a ne repara. Iar anumite parti ale corpului nostru vor fi inlocuite de masini.
Poate ca suna fantezist, dar sa nu uitam ca acum 10 zile unui barbat din Statele Unite i-a fost grefata o mana bionica ce poate fi controlata prin intermediul unui iPhone.
Nu ne ramane decat sa ne meditam la previziunea viitorologului Ray Kurzweil care afirma ca din 2024 vom adauga in fiecare an, cate un an in plus la speranta de viata a omenirii.
Nelipsitul Internet…
In viitor toate informatiile despre noi vor fi pe internet. Desi exista la ora actuala temeri ca giganti ai lumii virtuale precum Google sau Facebook ar putea fi tentati de acest joc de-a Dumnezeu, tot ce ne ramane de facut este sa speram ca nu va mai exista un Big Brother care sa profite de aceste date.
Pana la urma cine controleaza Internetul?
Din fericire deocamdata raspunsul este nimeni, dar nu se stie ce ne rezerva viitorul. Nu putem prevedea nimic nici despre alte temeri ale prezentului, cum ar fi poluarea, conflictele militare sau criza financiara.
Si despre Bitcoin…
Bitcoin este o moneda virtuala aparuta prin 2009 care nu este tranzactionata prin banci sau burse, ci prin sisteme alternative. Unii spun ca ar fi moneda digitala a viitorului. Ma tem insa ca nu este decat un balon de sapun, o bula speculativa.
In privinta razboaielor, dupa cum am vazut ca se intampla deja, accentul va fi pus pe utilizarea dronelor deci se va ajunge ca partile combatante sa trimita la lupta masini care se vor confrunta intre ele, iar pierderile umane vor fi reduse.
Ar trebui oare sa ne temem ca masinile s-ar putea revolta impotriva oamenilor, asa cum ne ameninta unii autori de literatura stiintifico-fantastica?
Acum 10.000 de ani un umanoid a apucat un bat de pe jos ca sa culeaga un fruct dintr-un copac. Aceea a fost prima unealta. De atunci fiinta umana si-a extins orizonturile prin intermediul uneltelor. Am devenit mai inteligenti, mai inalti, mai rapizi. Ne-am schimbat datorita lor, le-am imbracat ca pe o armura.
Dar daca ne-am dezbraca de aceste unelte, oamenii ar ramane tot oameni, iar ele, uneltele ar ramane acolo jos, pe sol, neinsufletite, langa batul de care un om s-a slujit ca sa culeaga un fruct din pom. Nu cred ca masinile vor avea prea curand constiinta pentru a se revolta impotriva oamenilor, dupa cum nu cred suntem dependenti de unelte. Pur si simplu ne folosim de ele pentru a ne face viata mai usoara, munca mai simpla si a castiga timp pentru relaxare.
Iar acesta este si mesajul acestei rubrici de gadgeturi. Tehnologia este o unealta si sper ca asa va ramane si in viitor.
Cam atat pentru azi, va invit sa meditati la viitor si sa fiti alaturi de noi in continuare.
Acest articol reprezinta transcript-ul emisiunii “Tehnologie pentru fiecare” difuzata de postul de radio SBS Australia (editia din 30.04.2013). Adaptarea apartine ITCmedia.