Astazi as vrea sa va propun sa facem o calatorie in viitor. Sa privim printr-un telescop la lumea de maine si sa facem cateva predictii.
Cred ca tendinta inceputa acum mai multi ani, de trecere de la real la virtual va continua. Va disparea suportul fizic, concret de stocare si comunicare a datelor. De exemplu, faxul care este acum pe cale de disparitie, nu va mai exista. La fel imprimanta, scannerul, cartile tiparite si ziarul nostru cel de toate zilele.
Totul va fi online
La fel vor fi si radioul si televiziunea. Dar chiar si acestea doua vor fi total transformate. Se va trece de la modelul actual unde avem meniu fix, un program ales de altii la un model „a la carte”, cu alte cuvinte la un radio sau televiziune on demand, unde ne alegem singuri emisiunile si filmele pe care dorim sa le urmarim.
SBS este un pionier in aceasta directie. SBS On Demand este un serviciu care va permite sa urmariti pe Internet sau la televizoarele inteligente oricare din filmele sau emisiunile postului de televiziune. Un program similar numit iView a fost lansat de ABC si sunt convins ca vor urma si altele.
Asta nu inseamna ca in locul televizoarelor vom urmari programele la computere. Dimpotriva, televizoarele vor fi la mare cinste in viitor, dar in locul ecranelor de inalta definitie actuale, asa numitele 2K (2K insemnand doua mii, ceea ce reprezinta aproximativ 2.000 de pixeli), vom avea ultra inalta definitie adica 4K, patru mii de pixeli sau chiar 8K, opt mii de pixeli.
Televizoare mai mari sau rezolutie mai buna?
Este posibil ca ecranele televizoarelor sa creasca, insa cu siguranta rezolutia acestora va fi de 4 sau 8 ori mai mare, cu alte cuvinte, imaginea va fi de 4 sau 8 ori mai clara. Primele televizoare 4K s-au pus deja in vanzare, dar costa mai mult decat o masina noua si nu ai inca filme de o asemenea rezolutie pe care sa le poti urmari, cel putin deocamdata. Problema va fi ca in viitor, asa cum am mai spus nemaiexistand date pe suport fizic, nu vom mai avea nici CD-uri, DVD-uri si nici macar Bluray. Si atunci ce facem, cum transmitem un asemenea volum de informatii?
Internetul va fi aproape singurul “suport” de date al viitorului
Pentru aceasta avem nevoie de viteze mult mai bune. Vestile sunt bune: in cativa ani, vom avea in casa viteze de pana la 1Gbps. Altfel nu vom putea face fata fluxului de informatii de care vom avea nevoie zilnic.
Hologramele vor inlocui filmele 3D
O alta predictie pe care am putea s-o facem este ca filmele 3D in forma actuala, ce necesita ochelari speciali, vor disparea in viitor fiind inlocuite de holograme. Geoff Heydon de la CSIRO estimeaza ca vom vedea primele proiectii holografice in urmatorii 5 ani.
La randul sau, viitorologul Mark Pesce, profesor la Universitatea din Sydney crede ca peste 10 ani vom avea in casa peste o suta de echipamente conectate la Internet. Pare un pic cam mult mai ales pentru ca nici macar nu stim care ar putea fi aceste aparate. La ora actuala avem doar telefon, tableta, televizor si computer personal conectat la Internet, dar pana la o suta e cale lunga.
Cum vor fi computerele in viitor?
As raspunde tot printr-o intrebare: care computere? Producatorii de PC-uri se confrunta in prezent cu cea mai mare criza de vanzari de la inventarea acestor echipamente. De cand au aparut telefoanele inteligente si tabletele numarul computerelor vandute s-a micsorat de la an la an, ajungandu-se in 2012 la o scadere de 13 la suta pe intreaga industrie fata de anul trecut.
De exemplu Hewlett Packard a scazut cu 23 la suta, Acer cu 31 la suta, Dell cu 10 la suta, Asus cu 19 la suta si pana si Apple care de obicei era in crestere a vandut cu 7 la suta mai putine computere. Practic Apple si-a vazut computerele canibalizate de propriile inventii, telefonul inteligent si tableta.
In 10 ani nu vom mai cumpara calculatoare deloc.
Aceasta este tendinta. Iar in locul PC-urilor vom folosi tablete si telefoane. De altfel nici macar telefoanele nu vor mai arata asa cum stim noi azi. Vor fi miniaturizate si le vom purta poate in ochelari. Ochelarii Google Glass de exemplu sunt o combinatie de telefon cu computer si au fost deja pusi pe piata pentru suma de 1.500 de dolari.
Nici macar lansarea de catre Microsoft a celui mai recent sistem de operare Windows 8 nu a incetinit prabusirea industriei computerelor personale, ba chiar institutul ce statistica IDC afirma ca a accelerat-o.
Aceasta nu inseamna desigur ca in viitor nu vor mai exista computere. Vor mai exista, dar sub alta forma.
Ar trebui poate sa ne reamintim ca omenirea a utilizat computere si inainte de 1976 cand Steve Jobs a introdus termenul de PC – personal computer, numai ca pana atunci acestea reprezentau industrial business machines.
Si la asta ne vom si intoarce, computerele vor fi utilizate doar in scopuri industriale si de afaceri. Pentru acasa vom avea, cum am mai spus, telefoane si tablete.
Nici ziare tiparite nu vom mai avea
Aceasta se vede din recentele falimente si restructurari din mass-media. Majoritatea ziarelor din Australia (dar si din majoritatea zonelor globului) au trecut la abonamente la editiile online, urmand ca numarul exemplarelor tiparite sa se reduca progresiv pana la zero.
La randul sau radioul nu va mai fi ce este acum. Va fi si el, ca si televiziunea, on demand. In locul unui program alcatuit de un DJ ne vom putea alege singuri ce sa ascultam, doar ca nu va mai trebui sa cumparam CD-uri. Totul va fi online. Deja au aparut servicii precum Spotify, Pandora sau Deezer care detin fiecare peste 20 milioane de melodii cu care va puteti delecta. Totul e legal fara piraterie, fara pierderi de calitate a sunetului. Iar pentru cei care vor duce dorul radiourilor de informatii vor exista podcasturi.
Acest articol reprezinta transcript-ul emisiunii “Tehnologie pentru fiecare” difuzata de postul de radio SBS Australia (editia din 30.04.2013). Adaptarea apartine ITCmedia.