Scandalul PRISM: Fortata de utilizatori, compania Yahoo a dezvaluit astazi ca a primit intre 12.000 si 13.000 de cereri de intercepare a continutului e-mailurilor de la Guvernul SUA.
Aceste date sunt valabile pentru ultimul an si jumatate, insa se presupune ca numarul posesorilor de conturi de e-mail Yahoo carora li s-a citit corespondenta este cu mult mai mare.
Conform oficialilor Yahoo, majoritatea solicitarilor din partea Guvernului SUA au vizat persoane banuite de frauda, crime, rapiri si alte fapte penale.
Yahoo si-a exprimat totusi frustrarea ca nu poate dezvalui numarul solicitarilor de interceptare a mesajelor, care au avut ca justificare securitatea nationala, dar spera ca Guvernul sa-si reconsidere pozitia fata de aceasta chestiune.
Marissa Mayer a comentat pe blogul personal ca Yahoo nu poate incalca FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), documentul care interzice dezvaluirea de catre companiile de IT si comunicatii a informatiilor clasificate, cum ar fi numarul total al utilizatorilor carora li s-au interceptat comunicatiile.
O pozitie similara au adoptat si ceilalti giganti ai internetului , care au dezvaluit pana la urma numarul propriilor utilizatori urmariti de serviciile secrete americane, dar numai pentru infractiuni de drept comun, nu si pentru posibilele atentate la siguranta nationala, astfel:
- Facebook – a primit intre 9.000 si 10.000 de cereri
- Microsoft – a primit intre 6.000 si 7.000 de cereri
- Apple – a primit intre 4.000 si 5.000 de cereri.