Astazi ai acces la orice continut video sau informatie de care ai nevoie, maine s-ar putea ca tot web-ul sa fie cenzurat daca tratatul ACTA va fi votat pe 11-14 iunie 2012 de catre Parlamentul European. Cum s-a ajuns ca dintr-o data drepturile internautilor sa fie limitate, ba mai mult, toata activitatea de pe internet sa fie monitorizata si controlata de autoritati?
Dupa eforturile institutiilor europene de a garanta fiecarui cetatean al Uniunii Europene dreptul la a avea acces la internet, a cum inaltii oficiali se gandesc cum sa restrictioneze acest drept printr-un acces limitat si controlat.
ACTA: Adevaruri si Provocari
Tot ce s-a petrecut pana acum referitor la tratatul ACTA, incluzand si protestele internautilor ar fi interesant de observat din perspectiva „adevar sau provocare” sau mai bine zis, adevar si provocare.
Este adevarat sau fals ca ACTA a fost initiat in 2006 in Japonia si a fost tinut secret pana cand in 2008, in urma unor scurgeri de informatii a fost publicat un document despre ACTA pe WikiLeaks? Adevarat.
Este a devarat sau fals ca ACTA presupune ca furnizorii de servicii de internet sa monitorizeze toata activitatea de pe web si sa ofere informatii despre tot ceea ce fac abonatii pe internet? Adevarat.
Este adevarat sau fals ca ACTA ar putea duce la controale chiar si in spatiile publice a laptopurilor si telefoanelor mobile atunci cand au acces la o conexiune wireless? Adevarat.
Este adevarat sau fals ca in numele pirateriei online si incalcarii drepturilor de autor se incalca alte drepturi cetatenesti cum ar fi dreptul la viata privata si exprimare libera ? Adevarat.
Si pentru ca aceste adevaruri ne-au revoltat pe majoritatea, iata care ar fi pentru noi cateva din provocarile ce ne determina la actiune in cazul ACTA.
Prima provocare ar fi ca fiecare dintre noi sa luam atitudine si sa ne exprimam parerea in privinta acestui tratat prin mijloacele pe care le avem la dispozitie: semnam petitii online, trimitem pe retelele sociale cat mai multe informatii pentru ca toti prietenii internauti sa fie la curent cu ceea ce se petrece despre acest subiect si, cel mai bine, sa contactam parlamentarul care reprezinta zona in care locuim.
A doua provocare este organizarea prin intermediul retelelor de socializare. De la a ne exprima parerea pe Facebook pana a merge cu adevarat sa protestam in Piata Universitatii nu ar trebui sa fie cale lunga.
Media a informat ca prin intermediul Facebook, utilizatorii au anuntat ca vor iesi in strada in peste 20 de orase ale tarii iar in Bucuresti s-au adunat 32 000 de oameni care au promis ca vor fi prezenti la protestul din Piata Universitatii, sambata 11 februarie, intre orele 17 si 22.
A treia provocare este ca vocea noastra sa se faca auzita si sa reuseasca sa combata ACTA si legile menite sa ne readuca la vremurile dictatoriale demult apuse speram noi.