Cloud – mediul ideal de stocare al jocurilor video ale viitorului?

Află totul despre stocarea în cloud și jocurile video ale viitorului. Informații utile, previziuni și o scurtă istorie a spațiilor de stocat jocuri. La începuturi, spațiile pe care se stocau jocurile video se rezumau la casete (Atari 2500, Spectrum sau Nitendo 64), carduri de memorie (PS1, PS2) sau dischete de 5 inch și 3 inch. Ulterior, au fost lansat CD-urile, DVD-urile, stick-urile și hard disk-urile externe, ca astăzi stocarea să se facă pe servere. Iar perspectivele de viitor indică utilizarea masivă a mediilor de stocare în cloud. Astăzi, procentul companiilor care folosesc serviciile cloud au ajuns la 90%. Aplicațiile din

Patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, va intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung talk show din lume: 72 ore și 18 minute!

Cel mai lung talk show de televiziune din lume a avut loc în România! Timp de mai bine de 72 de ore, patronul Canal 33, Alexandru Răducanu, a moderat fără întrerupere un talk show în care au fost invitate aproape 100 de personalități din economie, cultură, antreprenoriat, politică, jurnalism, sport, dezvoltare personală, spiritualitate. Performanța omului de televiziune Alexandru Răducanu reprezintă, de departe, cel mai important eveniment TV din România din ultima perioadă. Emisiunea-eveniment a început sâmbătă 14 martie ora 8 și s-a încheiat trei zile mai tîrziu, marți 17 martie, la câteva minute după ora 8. Încheierea cu succes a

”Les miserables” de Ladj Ly – un apel la trezire

Revelația incontestabilă a festivalului Cannes 2019 și reprezentant al Franței în competiția oficială a Oscarurilor din acest an la categoria ”Cel mai bun film străin”, filmul de debut al lui Ladj Ly, ”Les miserables”, este mai întâi de toate purtătorul unui mesaj social și umanist. Filmul este construit în jurul indemnului la unitate, asumare și responsabilizare într-o lume din ce în ce mai corodata de tensiuni și conflicte.  ‘‘Je fais appel à votre esprit d’équipe. La cohésion. Sans cohésion, pas d’équipe. Et sans équipe, on est seuls.” (‘‘ Fac apel la spiritul vostru de echipa, la coeziune. Căci fără coeziune

Tipuri de fraude cu cartele SIM

Cum se fură în zilele noastre? Prin mecanisme multiple: prin diverse mecanisme informatice, prin şantaj online, prin alte metode îndelung uzitate în societatea românească.   Pot fi fraudaţi nu numai clienţii finali ci şi firmele de telefonie sau firmele care furnizează diverse servicii de conţinut. Cum? Fiind şi primul şi ultimul pe lanţul de distribuţie. Presupunem că un client oarecare îşi cumpără o cartelă SIM. Îi schimbă planul tarifar de la cartelă la abonament şi începe să trimită SMS-uri cu suprataxă. Sau apelează numere cu  suprataxă (SVA). Numerele cu suprataxa sunt deschise pentru diverse tipuri de conţinut, cu diverşi furnizori.

CEDO stabilește criteriile pentru inregistrarea cartelelor pre-pay. Ce invatam?

La data de 30.01.2020, CEDO a decis intr-un caz impotriva Germaniei ca nu exista o incalcare a dreptului la viata privata in cazul legii germane de obligare a cetatenilor de inregistrare a datelor personale pentru cartele SIM pre-pay. Daca cititi doar titlul, s-ar putea sa se inteleaga ca CEDO da un “cec in alb”, iar legea romaneasca (care nu este nici pe departe similara – OUG 69/2019) ar trebuie sa fie OK. Povestea este insa mult mai complicata, si doar citirea intregii argumentatii si a contextului ne poate releva ceea ce deja indicam inclusiv in amicus-curiae trimis in noiembrie 2019

Cazul Caracal produce victime și în media: România TV și Antena 1 amendate de CNA

Consiliul Național al Audiovizualuluia a amendat posturile de televiziune România TV și Antena 1 pentru acuzații nefondate aduse în cadrul emisiunilor realizate de cele două televiziuni, referitoare la cazul Caracal. Analizând reclamațiile primite, CNA a monitorizat emisiunile de știri și dezbateri din intervalul 20 septembrie – 21 octombrie 2019, constatând încălcarea dreptului fiecărei persoane la propria imagine, prevăzut în Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Amenzi aplicate de CNA Cea mai mare amendă a fost îmcasată de România TV, 25.000 lei, pentru emisiunea „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019, în timp ce Antena 1 a scăpat cu ”doar” 10.000

Industria de turism, influențată radical de tehnologiile mobile

Profesioniștii industrei de turism și călătorii s-au reunit la București în cadrul unui eveniment Amadeus Executive Event. Dezbaterile avute în cadrul acestui eveniment s-au centrat în jurul schimbărilor radicale pe care noile tehnologii le-au adus industriei. În 2018 erau 4 miliarde de utilizatori ai Internetului, dintre aceștia peste 3 miliarde folosind rețelele sociale. În acest context, un lucru important de subliniat este că în influențarea deciziilor luate de utilizatori, prietenii sunt de două ori mai influenți decât celebritățile și factorii de opinie. Tehnologia informației devine o componentă de bază, în toate domeniile industriei, iar adopția se realizează într-un ritm accelerat.

Mobil nelimitat proiect inedit al Telekom si Carrefour Romania

Cum au promis reprezentantii Telekom se extinde proiectul Mobil Nelimitat. Parteneriatul cu Carrefour Romania, ofera romanilor experiente deosebite in timp real. Proiectul extins in reteaua de magazine Carrefour Romania doreste sa aduca mai aproape de clienti cele mai bune si mai rapide servicii de telefonie si in acelasi timp acces la internet nelimitat. Prin acest proiect clientii se pot abona la serviciile Telekom in mai putin de 5 minute. Pasii ce trebuie urmati sunt simplii si rapid de indeplinit. Serviciul este unul inovator, intrucat permite achizitionarea de servicii prin contracte cu perioade nelimitate, astfel beneficiarii nu mai sunt conditionati prin

Modificari privind localizarea terminalelor mobile

Curtea de Justitie  UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani  din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.  Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute

Reforma drepturilor de autor in UE – principalele modificari fata de vechea Directiva

Pe 16 iunie Comisia de Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European s-a intrunit pentru a vota raportul intocmit de europarlamentara Julia Reda privitor la reforma drepturilor de autor in UE.

Raportul intocmit de Julia Reda este destul de consistent iar propunerile facute ar fi imbunatatit serios legea drepturilor de autor in Uniunea Europeana.

Cu toate astea nu toate punctele raportului au primit vot pozitiv, insa era oarecum de asteptat avand in vedere modul in care politicienii inteleg sa-si faca datoria fata de cetateni.

Pentru a oferi publicului roman mai multe informatii (in limba romana) despre acest raport, urmarile votului din 16 iunie si ce e de facut in continuare am realizat un scurt interviu cu Alex Lungu, fondatorul proiectului Copy-me.org. Interviul poate fi citit mai jos.

1. La nivelul Parlamentului European s-a luat in calcul modificarea legislatiei privind drepturile de autor. Europarlamentara din partea Partidului Pirat din Germania, Julia Reda, a realizat un raport cu aspectele din legislatia drepturilor de autor ce trebuiesc imbunatatite. Explica-ne te rog, pe scurt, avantajele raportului.

Avantajele raportului erau foarte multe. De la eliminarea blocarii pe criterii geografice, la acordarea dreptului la citate audio-video, pana la dreptul la panorama sau legalizarea partajarii de fisiere.

E primul astfel de raport dezbatut vreodata in Parlamentul UE, si pe motivul asta il consideram foarte important.

2. Știu ca echipa Copy-me a sustinut inca de la inceput raportul propus de Julia Reda, printr-o petitie pe situl vostru oficial iar ulterior v-ati implicat in promovarea si sustinerea amendamentelor propuse prin intermediul campaniei Copywrongs.eu.

Spune-ne te rog despre petitie, campania Copywrongs.eu si cum ati legat colaborarea cu echipa europarlamentarei ?

Pe scurt, am aflat de raport de cand inca se lucra la el si am incercat sa tinem pasul cu evolutia lui.

Am facut o petitie de sustinere pe care am inaintat-o membrilor romani din Comisia care-l dezbatea. Membri care ori nu s-au sinchisit sa ne raspunda, ori ne-au raspuns foarte vag si neinformat.

Apoi am fost abordati sa lucram chiar la situul de campanie, pentru care am reusit sa cream un video si mai apoi sa traducem textele in romana.

3. Pe 16 iunie Comisia de Afaceri Juridice (JURI) s-a intrunit pentru a vota asupra raportului lui Julia Reda insa pentru a primi un vot favorabil au trebuit facute anumite compromisuri. Ce am castigat noi cetatenii UE in urma acestui vot si ce am pierdut ?

S-au introdus cateva exceptii bune : legalizarea colectiilor digitale din librarii si arhive / imprumutul de carti electronice (eng. e-book) din aceste colectii, legalizarea minarii de date (data-mining) in scopul cercetarii, cat si introducerea protectiei autorilor impotriva contractelor abuzive.

Din pacate, interesele politice sunt mai mari decat interesul publicului, asa ca multe din propuneri au fost cu totul scoase din raport :

  • S-a sters efectiv paragraful in care se vorbea de cele cateva sute de mii de utilizatori si autori care isi exprimasera parerea despre importanta adaptarii legilor la realitatile existente
  • Nu s-a acceptat armonizarea exceptiilor pe toata suprafata UE – lucru care ar fi rezolvat multe din problemele de licentiere cu care orice creator, distribuitor si avocat se lovesc zilnic (legile dreptului de autor se opresc la fiecare granita)
  • Nu s-a acceptat flexibilizarea legilor astfel incat o noua tehnologie sa nu fie automat declarata ca ilegala
  • Nu s-a acceptat reducerea protectiei la 50 de ani dupa moartea autorului, lucru care adanceste „gaura neagra a secolului XX” in care o mare parte din istoria culturala a lumii dispare – pentru ca 99% din lucrari nu mai sunt viabile comercial dupa 20 de ani, dar inca sunt protejate pentru cel putin inca 70 (nu avem de unde sa le cumparam si e ilegal sa le folosim)

Pentru ca oricine putea veni cu amendamente, s-a ajuns chiar la oribila situatie in care unele din propunerile originale au fost inlocuite cu lucruri mai grave :

  • in loc de punctul in care se vorbea de importanta legalizarii dreptului la panorama (in unele tari si in Romaania trebuie sa ceri dreptul arhitectului pentru a publica o fotografie cu o cladire sau statuie), s-a votat amendamentul care vorbeste de dreptul expres pe care fotografii trebuie sa-l ceara detinatorilor de drepturi
  • citarea audio-video s-a respins cu totul – ceea ce inseamna ca un creator pe Youtube, Soundcloud sau orice alta platforma care foloseste mici fragmente din alte lucrari inca este pe partea gresita a legii

Dar ce-i drept s-au votat negativ si multe amendamente care ar fi transformat acest raport in total opusul sau. Tragand linie insa, castigul pentru public si autori este minor fata de ambitia initiala a proiectului, dar este primul pas mare spre reforma drepturilor de autor.

4. Raportul va fi de asemenea supus votului si pe data 9 iulie, insa atunci vor vota asupra lui toti membrii Parlamentului European. e mai poate schimba ceva intre timp si ce mai putem face noi, cetatenii Uniunii Europene in aceasta privinta ?

În primul rand, cei interesati ar fi bine sa citeasca propunerile raportului si sa-i inteleaga avantajele si de ce sunt cruciale pentru cultura si secolul in care traim. În al doilea rand, o sustinere masiva pentru libertatea de panorama ar putea schimba amendamentul care i se opune.

Exista deja o petitie cu 35.000 de semnaturi care va fi inaintata Parlamentului inainte de votul plenar. Cred ca merita urmarita evolutia raportului macar pentru a intelege cum se fac jocurile in politica.

(sursa: gnuvideo.ro)

Reply