Ministerul pentru Societatea Informationala a anuntat ca intentioneaza sa investeasca intre 3,3 si 5,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea retelei nationale de internet de mare viteza, in perioada 2014 – 2020.
In prezent, romanii beneficiaza de unele din cele mai rapide infrastructuri de internet din intreaga lume, depasind la acest capitol statele din Europa Occidentala si Statele Unite ale Americii, cu o viteza medie de 55,71 Mbps, potrivit Speed Test. In plus, cele mai bune conexiuni la nivel global au fost inregistrate in Timisoara (99,13 Mbps) si Bucuresti (81.86 Mbps).
Astfel, ANCOM estima ca, la sfarsitul anului 2013 3,8 milioane de abonati beneficiau de internet de mare viteza, cu o crestere remarcabila in randul conexiunilor din mediul rural, de 13%, in timp ce in mediul urban cresterea a fost de 5%.
Din conexiunile de acces la internet in banda larga la puncte fixe, 97% folosesc fibra optica pana la un punct din apropierea utilizatorului final (94%), sau chiar pana la domiciliul acestuia (3%), ceea ce explica numarul mare de conexiuni de peste 30 Mbps.
Reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala au declarat in repetate randuri ca internetul reprezinta o prioritate pentru dezvoltarea comunicatiilor, de aceea se urmareste dezvoltarea infrastructurii Next Generation Network, care va permite conectarea la viteze de cel putin 30 Mbps pe intreaga suprafata a tarii, in timp ce cel putin jumatate din teritoriu va beneficia viteze de peste 100 Mbps. Totodata, dezvoltarea NGN face parte din Agenda Digitala 2020, strategia Uniunii Europene de crestere a ponderii comunicatiilor de mare viteza si de coordonare inter-sectoriala.
Documentul releva faptul ca 2 miliarde de euro vor fi investite in dezvoltarea backbone-ului NGN si backhaul, iar restul de 1,3 pana la 3,5 miliarde vor fi alocati dezvoltarii retele Next Generation Acces (NGA), in functie de tehnologia aleasa. Sumele vor fi acoperite atat de catre companiile de internet si de cablu, cat si din finantari publice cu valori cuprinse intre 700 milioane de euro si 1,7 miliarde de euro.
In ciuda cresterii inregistrate in mediul rural, Ministerul pentru Societatea Informationala estimeaza ca, in lipsa unei interventii directe a statului in aceste zone, rata de dezvoltare a retelelor capabile sa ofere viteze de 100 Mbps va ramanea scazuta, estimandu-se ca pana in 2020, sub 20% dintre abonati vor beneficia de astfel de viteze, in timp ce viteze de 50% dintre gospodarii vor avea viteze peste 30 Mbps. In schimb, in mediul rural, gradul de acoperire al vitezelor de peste 100 Mbps va fi de 90%.